Tévút

2023.01.18. 18:59

Hidvéghi Balázs: kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament

Kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament, amíg ugyanis a szocialista kormány irányítása alatt működő Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák vetődnek fel, a testület nem követel eljárást az országgal szemben, ellenben ha Magyarországon ilyen történne már azonnal szankciókat jelentenének be - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává, miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

Kiemelte: az uniós parlament nem követel eljárást Spanyolország ellen, sőt, ez idáig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, azt ugyanis a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták. 

Az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy ezt megteszi Magyarország vagy Lengyelország esetében. Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, nem kiegyensúlyozott. Politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik, ami rombolja az európai együttműködést

 - húzta alá.

"Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek" - fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd kiemelte: a kettős mérce alkalmazása tévút, ami tönkreteszi az európai egységet. Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk akkor is, ha baloldali, szocialista kormányról van is szó - tette hozzá a fideszes politikus.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője azt mondta, Spanyolországban az igazságszolgáltatás függetlensége már régen nem biztosított. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy törvénymódosítások révén bűnözők szabadulhatnak, illetve számolhatnak rövidebb büntetésekkel mélyen megvetendő cselekmények elkövetése ellenére.

Azt szeretnénk, hogy az Európai Bizottság egyenlő mércével mérjen, és azt, hogy az uniós forrásokat Spanyolország megkapja, noha kevéssé tudható, hogy az ország kormánya mire használja azokat 

- tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Jorge Buxadé Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-képviselőcsoportjának spanyol politikusa arról beszélt, hogy pártja, a spanyol VOX nem akarja, hogy a spanyol népet szankcionálják az ország szocialista kormánya miatt.

Hangsúlyozta, Spanyolországban nem működik független igazságügyi tanács, korábbi szocialista minisztert neveztek ki alkotmánybírónak, és nem vethetők fel kifogások a bírák semlegességével kapcsolatban. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Spanyolországot a büntetlenség országává tette, ahol az áldozatot megalázzák, az elkövető pedig felmentést kap - emelte ki.

Véget kell vetni a kettős mércének, amíg ugyanis Magyarországot és Lengyelországot büntetik, Spanyolországgal szemben nem indulnak uniós eljárások. A kettős mércét azok a brüsszeli politikusok alkalmazzák, akik úgy döntöttek, hogy vannak jó és rossz európaiak - tette hozzá a spanyol EP-képviselő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában