Honvédelem

2023.01.16. 12:40

Mintegy 130 tonna robbanóeszközt, lőszert semmisítettek meg tavaly a tűzszerészek (fotók)

Csaknem 1900 esethez riasztották a tűzszerészeket 2022-ben - a leggyakrabban az ország középső részéből -, és összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede hétfőn a Facebook-oldalán.

Forrás: Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

A múlt évet értékelő bejegyzésben azt írták, tavaly 1872 rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban, ebből 387 alkalommal volt szükség a robbanótestek "soron kívüli kezelésére".   

Közölték: Fejér vármegyéből kapták "holtversenyben" a legtöbb, 330 bejelentést, ugyanennyiszer riasztották Pest vármegyei és budapesti címekről ugyancsak az ezred katonáit. A tűzszerészek 170 alkalommal vonultak Veszprém vármegyéhez tartozó helyszínekre, katonai eredetű robbanóeszközökhöz.   

A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest vármegyében volt a legmagasabb, itt 140-szer intézkedtek az alakulat katonái 24 órán belül. Fejér vármegyébe 65, Komárom-Esztergom vármegyébe pedig 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel.   

A bejegyzésben megjegyezték: jellemzően különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő.   

A leggyakrabban előtalált robbanóeszköz-típus idén is a 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránát volt, amelyből országszerte csaknem 1900 darabot "kezeltek" a tűzszerészek.

Forrás: Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

A 81 milliméteres német repesz aknavetőgránátból mintegy ezer darabot szállítottak el a tűzszerészek, a 75 milliméteres német páncéltörő- és repeszgránát típusokból több mint ezret, a szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak a tűzszerész ezred katonái.   

A beszámoló szerint összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg a tűzszerészek. Az arra kijelölt robbantási területeken 483 alkalommal végeztek irányított robbantással megsemmisítést, a kontrollált megsemmisítések során csaknem egy tonna TNT-t és Semtex típusú robbanóanyagot használtak fel.   

Az ezred robbanóanyag-kereső kutyavezetői 117 alkalommal végeztek helyszíni átvizsgálást szolgálati kutyákkal és 93 esetben került sor katonai műveletek, lőgyakorlatok, illetve civil tevékenység tűzszerész biztosítására - írták.   

A bejegyzésben idézték Szilágyi Zsolt ezredest, az ezred parancsnokát, aki rendkívül mozgalmasnak nevezte az alakulat elmúlt évét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában