Honvédelem

2023.01.20. 13:32

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb

A honvédelmi miniszter Belgrádban a szerb hivatali kollégájával találkozott, akivel a két ország közötti együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb, és Magyarország az ukrajnai háború kezdete óta konzisztensen a tűzszünetre és a béke elérésére hívta fel a figyelmet, Belgrád pedig egyetért abban, hogy a régió kisebb, illetve közepes államai számára a háború csak rosszat hozhat, ezért mihamarabbi befejezése mindkét országnak az érdeke – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Belgrádban.

A tárcavezető szerb hivatali kollégájával találkozott, akivel a két minisztérium, illetve Szerbia és Magyarország közötti együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak – adta hírül az MTI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, hogy a két ország történelmében először fordul elő, hogy mind keleten, mind pedig délen megváltozott a biztonsági környezet, és ilyen körülmények között kell döntéseket hozni.

Mint mondta, Szerbia a nyugat-balkáni régió vezető állama, ez a térség pedig folyamatos biztonsági kihívásokkal néz szembe. Emlékeztetett arra, hogy a koszovói helyzetet, Belgrád és Pristina rendezetlen kapcsolata „az utóbbi hónapokban is igen jelentős feszültséget produkált”. 

A térség stabilitását növelné az is, ha Szerbia csatlakozna az Európai Unióhoz, ezért Magyarország támogatja Belgrád ezen törekvését

– húzta alá.

Szalay-Bobrovniczky miniszter kiemelte, hogy Magyarország nemcsak diplomáciai, hanem katonai eszközökkel is jelen van a térségben, és biztosítja a stabilitását.

Magyarország jelentős katonai erővel vesz részt a NATO koszovói missziójába. Ennek az elmúlt évben magyar tábornok volt a parancsnoka is

– emelte ki, majd hozzátette, hogy a szerb, a koszovói és a nemzetközi közösség is elégedett volt az elvégzett munkával, amelyet „nagyon kényes időszakban, nagyon kényes helyen” végzett a parancsnok. Emellett a magyar katonák részt vesznek az boszniai-hercegovinai uniós misszióban is, amelynek parancsnoki pozícióját jövőre veszi át a magyar fél.

Mindkét misszió azért fontos, mert ezáltal jelen vagyunk ebben a meghatározó jelentőségű régióban, saját információkkal rendelkezünk a helyzetről, és ezek alapján tudunk segíteni Szerbia európai uniós csatlakozásában is

– húzta alá.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy szerb kollégájával érintették a két ország közötti katonai együttműködést, amely mindeddig sokrétű volt, és jól működött, és arra is kitértek, hogy milyen további, a védelmi ipart érintő együttműködést lehetne megvalósítani, mert – mint mondta – „Magyarország haderőfejlesztésének folyamatában kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a védelmi ipari építkezésre, és egyúttal a környező országok hasonló tevékenységeit is figyelemmel kísérik”.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában