Diplomácia

2023.01.20. 05:42

Szijjártó Péter: gazdaságunk sokat profitál a magyar-mexikói együttműködés fejlődéséből (videó)

A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mexikóban tárgyal

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A tárcavezető arról számolt be, hogy Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon. 

Magyarország számára Mexikó az első számú partner Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években.

 "Azért dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen" - szögezte le. 

"Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült évente egymilliárd dollár fölött stabilizálni a kereskedelmi forgalmunkat, jelentős magyar többlettel. A tavalyi évben is hét százalékos növekedést lehetett regisztrálni" - húzta alá. 

Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt, főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban. 

"Ezen iparágakban a magyar termékek iránti kereslet növekedése magyar beruházásokat is indukál" - közölte. 

Majd komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszerbiztonság terén "világszínvonalat produkáló" magyar cégek számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez. 

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy

 decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, és a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban. 

A miniszter idejétmúltnak minősítette a több mint húsz éve megkötött együttműködési megállapodást az Európai Unió és Mexikó között, ezért annak korszerűsítését szorgalmazta annak érdekében, hogy "a rendkívüli nehézségekkel küzdő európai kontinens profitálni tudjon a mexikói gazdasági növekedésből, ezt pedig hatékony és rugalmas aktív együttműködéssel lehet elérni". 

Végezetül emlékeztetett, hogy 

a világ második legnépesebb katolikus országának számító Mexikót hat éve erős földrengés rázta meg, súlyos károkat okozva több templomban. Magyarország pedig vállalta a mexikóvárosi Jézus Szíve templom és a tepoztláni kolostortemplom felújítását, mintegy 600 millió forintból. 

"A Jézus Szíve templomot nemrégiben már sikerült átadni, visszaadni a hívő közösségnek, ma pedig a Mexikóváros melletti kolostortemplomnak a magyar kormány támogatásával felújított részeit adjuk át, adjuk vissza a katolikus közösségnek" - jelentette be. 

"Fontos összekötő kapocs Mexikó és Magyarország között a kereszténység, a keresztény hagyományok, a keresztény örökség tisztelete" 

- hangsúlyozta. 

"Ránk, magyarokra a világon minden olyan keresztény közösség számíthat, amely valamilyen oknál fogva bajba kerül" - tette hozzá. 

Szijjártó Péter helyi kollégájával, Marcelo Ebrard Casaubonnal, a gazdasági és a kulturális miniszterrel, Raquel Buenrostro Sánchezzel és Alejandra Frausto Guerreróval, valamint helyi vállalatok vezetőivel is találkozik a nap folyamán.

Kuba és Ecuador után Mexikó. A legjelentősebb kereskedelmi partnerünk Latin-Amerikában, tavaly már 1 milliárd dollár fölé ment a kereskedelmi forgalmunk! Feladat: idén legyen újabb rekord

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában