Provokáció

2023.01.18. 17:57

Újabb magyarellenes incidensek voltak Kárpátalján

Eltávolíttatták a magyar intézményekről a zászlókat a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben. A munkácsi magyar középiskola igazgatójának pedig felmondtak, pedig több mint tíz éve állt az intézmény élén – állítja Dunda György, a Kárpátaljai Igaz Szó főszerkesztője.

A Munkácsy Mihály Magyar Ház a kárpátaljai Munkácson 2022. február 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Folytatódnak a Baloga-klán magyarellenes kirohanásai a munkácsi kistérségben – mondta el a Hír TV adásában Dunda György, a Magyar Nemzet ungvári tudósítója, a Kárpátaljai Igaz Szó főszerkesztője. Munkács polgármestere Andrij Baloga, illetve nagy befolyással bíró édesapja, a parlamenti képviselő Victor Baloga jól ismert magyarellenes kirohanásairól, ők döntöttek már arról is, hogy elbontják a munkácsi turulszobrot. 

Legutóbbi akciójukban a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat.

Helyiek elmondása szerint az éjszakai órákban rendőrök jártak ki a településen, levették a zászlókat, összehajtogatták, majd a községháza bejárata előtt helyezték el. Majd visszatértek ellenőrizni, hogy nem került-e vissza a helyére

– közölte Dunda György.

Ha ez nem lenne kevés, a munkácsi magyar középiskola igazgatójának pedig felmondtak, pedig több mint tíz éve állt az intézmény élén – folytatta a Kárpátaljai Igaz Szó főszerkesztője.

Az előzmények tükrében jó ok van feltételezni, hogy ez a magyarellenes Baloga-klán további bosszúhadjárata

– mondta Dunda György.

A Pesti Srácok forrásai szerint furcsa módon több esetben előfordult más járásokban, hogy a hatóságok kifejezetten megakadályozták a magyar jelképek és feliratok rongálását, a munkácsi járásban azonban kifejezetten a Viktor Balogához köthető tisztviselők rendelték el ezeket a lépéseket.

Úgy tudják, az ukrán politikus piti bosszújáról van szó a KMKSZ és a helyi magyarság ellen, mert a magyar párt tagjai vele szemben ellenzékbe helyezkedtek a városi tanácsban.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenését és tiltakozását fejezte ki a történtek miatt. Közleményükben azt írták, értetlenül állnak Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, a Munkácsi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjének felmentése előtt, menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában