Reakció

2023.02.27. 16:50

Orbán Viktor a baloldalnak: Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekeit (videó)

A békéhez vezető út a tűzszünet – hangoztatta a miniszterelnök a parlamenti frakcióvezetők felszólalásaira adott válaszában. Orbán Viktor szót ejtett arról is, hogy a baloldali politikusok ugyanúgy gondolkodnak Ukrajnáról, mint Magyarországról, pedig két különböző országról van szó.

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Annyira evidens, hogy mi Magyarország érdeke az orosz-ukrán háborúban és miért kell odaállni – válaszolt Orbán Viktor a parlamenti beszámolójával kapcsolatban elmondott frakcióivezetői felszólalásokra. 

– Úgy beszélnek Ukrajnáról, hogy a helyükbe képzelik magukat 

– jelezte a baloldali képviselőknek Orbán Viktor. Szerinte az a probléma, hogy a baloldali politikusok ugyanúgy gondolkodnak Ukrajnáról, mint Magyarországról, pedig két különböző országról van szó.

Magyarországon 2023-ban is maradnak a rezsicsökkentett árak – jelentette ki a miniszterelnök a tavaszi parlamenti ülésszak kezdetén elmondott jelentésében.

– Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekét, nem fogjuk tönkretenni magunkat senkinek az érdekében – jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte a nemzetközi politikában az az egyetlen helyes megközelítés, mely szerint Magyarország az első. Orbán Viktor szerint van két oldal, melyben a baloldal és a nemzeti oldal között egyetértés van. Az egyik, hogy nem akarunk orosz fenyegetés árnyékában élni, és nem akarunk orosz magyar határt, tehát, hogy legyen egy szuverén Ukrajna a Oroszország és Magyarország között.

– A békéhez vezető út a tűzszünet 

– hangoztatta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy eközben meg lehet kezdeni a béketárgyalásokat.

A Jobbikkal kapcsolatban a miniszterelnök azt is felvetette, hogy korábban uniós zászlót égettek, most viszont azt kérik a kormánytól, hogy tárgyaljanak európaibb módon. Az MSZP felvetésére, mely szerint iránytű nélkül sodródik a kormány csak ennyit válaszolt a miniszterelnök: Bezzeg az MSZP...

A Momentum elnöke az infláció összefüggéseiről beszélt, de Orbán Viktor szerint úgy hangzott, hogy a beszédét előre megírta, ezért nem reagált az első felszólalásban elhangzottakra. A miniszterelnök tisztázta, Magyarországon nagyok az ipari fejlesztések, és nincs saját energiatermelésünk, ezért is magas az infláció, amit az energiaárak megemelése idézett elő. 

– 2022-ben az Európai Unióban a gazdasági növekedés 3,6 százalék, míg Magyarországon 4,6 százalék volt

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, majd jelezte: ez nem recesszió.

Európában ma elsőbbséget élveznek a tisztán zöld energiaforrások, de mivel ezekből nincs elég, az unió semlegessé nyilvánította a nukleáris energiát. A szénhidrogénre alapuló energiafelhasználás is elfogadott, még a feketekőszén égetésével nyert energia is. Az időjárástól függő energiaforrások bizonytalanságot visznek a rendszerbe

– jelezte a megújulókkal kapcsolatban a miniszterelnök. Hozzátette: A zöldenergia bizonyos nézetből a legdrágább energia, mert mindig kell tartalékkapacitást is építeni arra az esetre, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél.

Beruházásellenes, amit az LMP szónoka mondott Orbán Viktor szerint. Kanász-Nagy Máté az akkumulátorgyárak ellen szólt a miniszterelnök jelentésére adott válaszában is. A miniszterelnök szerint Magyarországon nem lehet külföldi beruházások nélkül tőkeerőt növelni, mert a gazdaságunk eredendően tőkehiányos.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy jól illesszük össze a saját tőkeerőnket a külföldi beruházásokkal. 

Magyarország egy adott gazdasági rendszer komplexitása tekintetében a világ tíz legjobb országa között van

– húzta alá a miniszterelnök.

A Mi Hazánk felvetéseire is reagált a miniszterelnök. Orbán Viktor a radikális jobboldali párttal szemben támogatja Magyarország NATO-tagságát, és a Mi Hazánkot is arra kérte, hogy fontolja meg álláspontját.

– A NATO nélkül Magyarország katonai biztonsága nem garantált jelenleg 

– jelentette ki a kormányfő. Szerinte ha van saját akaratunk, akkor a NATO segítségével meg tudjuk védeni magunkat.

Orbán Viktor elmondta, hogy Ukrajna NATO-tagsága is napirendre kerül majd újra, de a keleti bővítést nagyon meg kell gondolni. Jelenleg háborúban álló országot nem lehet felvenni. A miniszterelnök ezzel szemben azt gondolja, hogy Finnország és Svédország felvétele a NATO-ba nem növeli Magyarország biztonsági helyzetét.

A családtámogatásokról Orbán Viktor azt mondta, a kormány szinten tartotta a családtámogatásokat, de most azért is harcolni kell, hogy recesszió helyett növekedés legyen. A Mi Hazánk szerint szűkítette ezeket a kormány, a miniszterelnök szerint nem fair ezt állítani, mert egy újabb elemmel még bővült is a rendszer.

– Meg kell újítani azokat a családtámogatási elemeket, melyeket az infláció megkoptatott 

– jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a 2024-es és a 2025-ös év már könnyebb lehet, hogyha az idei évben nem esünk recesszióba, akkor lehet majd beszélni a nagy célok közötti forrásmegosztásról.

 

 

Címkék#parlament

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában