Azonnali kérdések órája

2023.02.27. 18:59

Orbán Viktor: ha a szankciókat kivezetnék, akkor az infláció legalább a felére csökkenne

Orbán Viktor a baloldali képviselők által feltett azonnali kérdésekre válaszolt.

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: nincsen szuverén ellenzék Magyarországon

Gulyás Gergely Barcza Attila (Fidesz) dollárbaloldal botrányával kapcsolatos kérdésére azt mondta, hogy aki elfogadta ezt a négymilliárd forintot, annak más utasításokat is el kell fogadnia.
– Nincsen szuverén ellenzék ma Magyarországon – tette hozzá. – Az első és a legfontosabb, hogy mindenki tisztán lásson ebben a 32 éve nem látott botrányban – mondta Gulyás. – Bízunk benne, hogy a vizsgálatok után kiderül, kik voltak a megbízók, akik ennek a kormányzásra teljesen alkalmatlan baloldalnak ennyi pénzt adtak.

„Nem igaz, hogy kiszárítjuk a Kárpát-medencét”

Orbán Viktor Csárdi Antalnak (LMP) azt válaszolta, hogy számára is fontos a termőföldek védelme és az ivóvízkincs megőrzése. Egész Európában működnek akkumulátorgyárak, és mindenki részt vesz ebben a folyamatban. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan változások vannak a világban, amik révén a Kárpát-medence folyamatosan változik. Az emberek félelmeire világos választ kell adni, nem igaz, hogy kiszárítjuk a Kárpát-medencét, ezek csak rémhírek – tette hozzá.

Orbán Viktor: ez rémhírterjesztés

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy rémhírterjesztés, hogy Magyarországon bármilyen ipari beruházás veszélyeztetné a vízkincset. Németország is 14 akkumulátorgyárat épít majd, míg Lengyelországban fog épülni a legnagyobb akkumulátorgyár Európában. Ők tönkre akarják tenni az országokat? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Több százezer ember maradhat állás nélkül, ha ebből kimarad Magyarország

Orbán Viktor Szabó Rebeka (Párbeszéd) kérdésére azt válaszolta, Magyarországon minden beruházásnak van egy rendje, így környezeti szabályokat is be kell tartani, ha valaki engedélyt akar kapni. Minden ilyen szabályt az államigazgatásnak be kell tartatnia, és be is tartanak minden beruhzásnál – mondta a kormányfő. Az akkumulátorokat illetően azt mondta, hogy a világ autógyártása átalakul, és az a kérdés, hogy hol fogják gyártani ezeket az autókat.
Ahol felépítik ezeket a gyárakat, ott lesznek a munkahelyek. Ha Magyarország ebbők kimarad, akkor több százezer ember marad állás nélkül.

Kivezették a devizaszerződések többségét

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 1,1 millió devizaszerződés volt, és ennek jelentős részét kivezették, de ettől még néhányan maradhattak, és az ő helyzetükről hajlandó érdemi dialógust folytatni.

Orbán Viktor: ezekre a nagyberuházásokra szükség van

Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk) azt válaszolta, hogy minden érdemi javaslatot elfogad a végrehajtói rendszer átalakítása ügyében. A külföldi nagyberuházások támogatása nagyságrendekkel kisebb, mint amit a kkv-k megsegítésére fordítunk – mondta a kormányfő. Az érem másik oldala, hogy ilyen beruházásokra szükségünk van, és ezekért nagy verseny van – tette hozzá. A nagy cégek versenyeztetik az országokat, és ez bármilyen ipari beruházásra igaz – mondta.

Az alultőkésített országok szeretnének bevonni minél több beruházást.

Eddig maradhatnak érvényben az élelmiszerárstopok

A kormányfő arról is beszélt, hogy az a nagy kérdés, meddig lehet fenntartani az árstopok politikáját.
Az infláció elleni lépéseket megtettük, és amint tartósan csökkenni fog a drágulás üteme, akkor ki lehet vezetni az élelmiszerárstopokat.

Nyolcmilliárd forintos segítség a boltoknak

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) azt válaszolta, az a jó, ha a gazdaság a saját logikája szerint tud működni, de vannak helyzetek, amikor be kell avatkozni. Nem főszabály a beavatkozás politikája, de valamikor be kell avatkozni, minél rosszabb a helyzet, annál célzottabban kell tenni azt – jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök szerint az élelmiszerárstop politikája nem vezet hiányhoz.
A kisboltok esetében a kormány nyolcmilliárd forintos működési támogatást ad.

Ennyien fizetnek rezsicsökkentett árat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy értelmes vita nem arról szól, hogy ténykérdésekről beszélünk. – A háztartások 67 százaléka az áram, és 78 százaléka a gáz esetében csak rezsicsökkentett árat fizet – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: szociális katasztrófa lenne rezsicsökkentés nélkül

Orbán Viktor Harangozó Gábornak (MSZP) azt válaszolta az élelmiszerárstopról, hogy rezsicsökkentés nélkül sokkal nagyobb lenne az infláció.
Ha nem lenne az átlagfogyasztásig támogatás, akkor több százezer család ment volna tönkre, mert ezek az energiaárak kifizethetetlenek.

Szociális katasztrófa lenne, ha a kormány lemondana a rezsicsökkentés politikájáról. Orbán közölte, hogy a középosztály jelentős része elszegényedne. Nem kritizálni, hanem támogatni kellene a rezsicsökkentést. Amíg az infláció hosszú távon nem kezd csökkenni, addig érvényben marad az élelmiszerárstop – tette hozzá.

A jövőben is lesznek nemzeti konzultációk

Orbán Viktor Bedő Dávidnak (Momentum) azt válaszolta, „minden gyermekded kérdés megválaszolására várom az irodámba”. A kormányfő arról is beszélt, a nemzeti konzultációban több mint egymillióan vettek részt, és a jövőben is lesznek hasonló konzultációk.

Orbán Viktor: ha a szankciókat kivezetnék, akkor az infláció legalább a felére csökkenne

Orbán Viktor Aratónak adott válaszában azt mondta, hogy ő már hozzászokott ahhoz, hogy ha valami baj történik, akkor a kormányfő a felelős. Teljes tájékozatlanság, hogy a kormány felel az inflációért.

Európa úgy döntött, szankciókat vezet be Oroszország ellen, ezért megdrágultak az energiaárak.

Mivel nagy az importkitettség, ezért minket is érintenek a magas árak – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar kormány jó gazdaságpolitiát folytat, a munkaalapú gazdaságra építenek, mivel egymillióval többen élnek munkából. Jó esély van arra, hogy idén is bővülni fog a gazdaság. Ha a szankciókat kivezetnék, akkor az infláció legalább a felére csökkenne – mondta a kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában