Illegális bevándorlás

2023.02.26. 09:00

Saját királyságot is létrehozott egy embercsempész Szerbiában

A Horgos környékén épített táborban több ezer migráns fordult meg az elmúlt években, abban reménykedve, hogy sikerül Európába szökniük.

Migránsok a szerbiai Horgos 2 határátkelő közelében 2020. január 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mohamed a marokkói Tetuánból származik – ő volt az embercsempészek egyik bandájának főnöke a balkáni országban – írja a V4NA. A Horgos melletti „királyságot” novemberben, az egyik razzia során számolta fel a szerb rendőrség. „Tetuáni Mohamednek” uralkodóként saját címere és pecsétje is volt.

Azelőtt, mintegy két éven át, több ezer migráns járt ott, onnan próbáltak meg illegálisan az EU területére jutni. A csempészek több ezer eurót kértek a migránsoktól a segítségért cserébe.

 A bevándorlók a magyar–szerb határ mentén egy elhagyatott mezőgazdasági birtok körül több tucat sátorban voltak elhelyezve. A rögtönzött táborokban egyszerre több száz ember tartózkodott.

A szerb sajtónak nyilatkozott is egy szíriai bevándorló, aki maga is járt azon a helyen. Mint fogalmazott, mielőtt odaérkezett, azt mondták neki, hogy az egy jó hely, ahol el lehet tölteni az időt. Amikor viszont Magbul a valós környezettel szembesült, csalódnia kellett. A férfi szerint a tábor inkább egy dzsungelre hasonlított.

Több ezer hamis útlevelet is kibocsátott az illegális szervezet. 

A migránsoknak csak akkor segítettek az embercsempészek, ha ilyen dokumentumuk volt. Azért viszont borsos árat kellett fizetniük a bevándorlóknak.

Magbul azt is elárulta, hogy a migránsoknak mintegy 3000 eurót kellet fizetniük azért, hogy Mohamednél eltöltsenek pár napot. Ez idő alatt a helyi főnökök előkészítettek mindent, majd kiküldték az illegális bevándorlókat a határra.

A magyar–szerb határ mellett fekvő Horgosnál több embercsempész bandának is volt tábora. Ezek egymásnak konkurenciát jelentettek. A leglátványosabb összetűzés tavaly novemberben történt közöttük, amikor a település központjában fegyverek is eldördültek. Az összecsapás estefelé történt, amikor még helyiek is voltak az utcán, így csak a szerencsének köszönhető, hogy egy eltévedt lövedék nem talált el egy arra járó civilt. Az eseményekről egy helyi férfi vakmerőségének köszönhetően értesült a közvélemény. A kerékpárral közlekedő fiatal ugyanis ahelyett, hogy elmenekült volna, videóra vette a történteket. A felvételen látható, ahogy migránsok nagyobb csoportja szalad, és több lövés is hallható.

Az összetűzésben a hivatalos adatok szerint hat személy sérült meg. A horgosi események után a rendőrség és a csendőrség emberei újra kivonultak az utcákra és a környékbeli tanyákra, búvóhelyekre. Soha nem látott méretű razziát tartottak, melynek során 600 illegális bevándorlót fogtak be és szállítottak el. A belügyminiszter pedig bejelentette: zéró tolerancia lép életbe a fegyvert birtokló migránsokkal szemben. A horgos környéki migránstanyák átkutatása során nagy mennyiségben találtak fegyvereket.

Az információk szerint a horgosi lövöldözésben Tetuáni Mohamed bandái is részt vettek. 

Az embercsempész bandák és a migránsok miatt Szerbia északi részén állandó rettegésben élnek az emberek. Habár a novemberi horgosi razziát követően némileg csökkent az illegális bevándorlók száma a városok és települések központjában, az utóbbi hetekben ismét egyre több migránst látni az utcákon. A Szabadkát körülvevő erdőben pedig rengeteg szemetet hagynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában