Jó kapcsolat

2023.02.22. 17:31

Szijjártó: Magyarország és Pakisztán tovább erősíti az együttműködését (videó)

A két külügyminiszter megállapodást írt alá a felsőoktatási, sportügyi, diplomáciai képzési együttműködésről a nap folyamán.

Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megállapodást írt alá Budapesten, a minisztériumban 2023. február 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Bár Magyarország és Pakisztán földrajzilag távol helyezkednek el egymástól, az együttműködés jó a két fél között több területen, s a kormány a kapcsolat további javítása érdekében megduplázza a pakisztáni hallgatóknak adható egyetemi ösztöndíjas helyek számát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a pakisztáni kollégájával, Bilaval Bhutto Zardarival közös sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy közös pont az instabil környezet, mivel mindkét ország komoly biztonsági kihívásokkal szembesül a szomszédságában.

"Mindkettőnk esetében világos az is, hogy a külpolitikai döntéseinket nagyhatalmi elvárások és baráti útmutatások közepette kell, hogy meghozzuk, s ennek ellenére Magyarország és Pakisztán is képes volt arra az elmúlt években, hogy fenntartsa szuverén külpolitikáját" - közölte.

"Magyarországon az elmúlt 13 évben világossá vált, hogyha feladjuk a szuverén külpolitikánkat, akkor nemzeti érdekeinket adjuk fel. Az az ország, amelyik nem képes arra, hogy szuverén külpolitikát folytasson, az elveszíti a reményét arra nézvést, hogy a nemzeti érdekeit érvényesíteni tudja" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a felek történelmükből és elhelyezkedésükből fakadóan megtanulták azt is, hogy a kommunikációs csatornákat mindig nyitva kell tartani.

"Ha engednénk azok nyomásának, akik azt akarják elérni, hogy a kommunikációs csatornákat elzárjuk, akkor gyakorlatilag feladnánk a reményt arra nézvést, hogy elkerüljük a múltban már bekövetkezett szörnyűségeket" - fogalmazott.

Majd hozzátette: Magyarország azt a leckét is megtanulta, hogy ha Kelet és Nyugat konfliktusba kerül egymással, azon Közép-Európa csak rajtaveszít. 

Ezért nem akarunk újabb kelet-nyugati konfliktust, nem akarunk blokkosodást, nem akarunk nyomásgyakorlást

 - mondta.

A miniszter az egyre erősödő migrációs nyomás témáját is érintette, hangsúlyozva, hogy a kiváltó okok csak súlyosbodnak, például a terrorfenyegetettség és a szélsőséges ideológiák térnyerése révén.

Ennek kapcsán nagyrabecsülését fejezte ki Pakisztánnak az illegális migrációs folyamatok fékezésében és a terrorizmus elleni küzdelemben játszott szerepe miatt. "Ha Pakisztán nem lenne ilyen elkötelezett az illegális migráció megállításában, akkor Európára és földrajzi okokból ezen belül Magyarországra a jelenleginél is sokkal nagyobb illegális migrációs nyomás hárulna" - vélekedett.

A gazdasági kérdésekről szólva kiemelte, hogy mára gyakorlatilag a Mol maradt az egyetlen nyugati energiavállalat, amely nem vonult ki a dél-ázsiai országból, hanem a pakisztáni ellátás biztonságához hozzájárulva, több mint 800 embernek munkát adva folyamatosan beruházásokat hajt ott végre.

Végül pedig bejelentette, hogy a hatalmas érdeklődésre, az idei 12 557 beadott pályázatra tekintettel évi 200-ról 400-ra emelik fel a pakisztáni hallgatók számára fenntartott ösztöndíjas helyek számát a magyarországi felsőoktatásban.

"Reménykedünk, hogy mindaz a sok pakisztáni fiatal, akik itt a magyarországi egyetemeken tanulnak, később aztán a magyar-pakisztáni együttműködés jószolgálati nagyköveteivé válik" - fogalmazott.

A felek megállapodást írtak alá a felsőoktatási, sportügyi, diplomáciai képzési együttműködésről a nap folyamán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában