Ukrán válság

2023.03.25. 07:53

Moszkva nukleáris fegyverek állomásoztatásáról állapodott meg Minszkkel

395. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán katona gránátvetővel lő a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Meghiúsult ukrán támadás

Meghiúsult az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzívája Délkelet-Ukrajnában, a zaporizzsjai területhez tartozó Orekhov közelében – írja a lenta.ru.

Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke szerint az orosz katonaság megelőző csapást mért az ukrán hadseregre, lőszerraktárakat, élőerőt és haditechnikai eszközöket semmisítettek meg.

Moszkva nukleáris fegyverek állomásoztatásáról állapodott meg Minszkkel

Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízióban szombat este a TASZSZ jelentése szerint.

Putyin szerint ez a lépés nem sértené meg az atomsorompó-egyezményt. Hozzátette: az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztat európai szövetségesei területén.

Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban.

Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta Putyin az állami televízióban.

Nincs ebben semmi szokatlan: először is, az Egyesült Államok már évtizedek óta ezt teszi. Már régóta telepítik taktikai nukleáris fegyvereiket a szövetségeseik területére

– magyarázta az orosz elnök.

Megállapodtunk abban, hogy mi is ezt fogjuk tenni, anélkül, hogy megsértenénk a kötelezettségeinket, hangsúlyozom, anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó egyezményre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinket

– emelte ki.

Putyin arról is szólt, hogy Oroszország július 1-jéig befejezi a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építését Fehéroroszországban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Moszkva valójában nem adja át a fegyverek feletti ellenőrzést Minszknek.

Oroszország tíz taktikai atomfegyver szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Fehéroroszországban – közölte az orosz elnök, és hozzátette, hogy Moszkva már számos nukleáris fegyverek indítására használható Iszkander rakétarendszert adott át Fehéroroszországnak.

Önkéntesek keresőkutya segítségével elesett ukrán és orosz katonák holtteste után kutatnak egy megrongálódott orosz tank közelében a kelet-ukrajnai harkivi régióban 2023. március 24-én
Fotós: Roman Chop / Forrás: MTI/AP

Erdogan–Putyin telefonbeszélgetés: a török elnök méltatta a gabonaegyezmény meghosszabbítását

Recep Tayyip Erdogan pozitívnak nevezte Oroszország hozzájárulását az ukrajnai gabonaexport határidejének 60 napos meghosszabbításához – közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton a török államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről beszámolva.

A török vezető pozitívan értékeli, hogy Oroszország egyetért az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő elszállítására és az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokádjának feloldására vonatkozó isztambuli egyezmények határidejének 60 napos meghosszabbításával

– olvasható a közleményben, amely szerint Erdogan megértést tanúsított az orosz fél elvi álláspontja iránt, miszerint az egyezménycsomag második részét, az orosz agrárexport akadályozásának megszüntetését is maradéktalanul végre kell hajtani.

A török elnöki hivatal közlése szerint

Erdogan elnök megköszönte Oroszország elnökének, Vlagyimir Putyinnak pozitív álláspontját a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbításával kapcsolatban.

Az ukrajnai gabonaexportról és az orosz agrárexportról szóló megállapodásokat tavaly július 22-én kötötték meg 120 napra szóló hatállyal, és novemberben ugyanennyi időre meghosszabbították. Az egyik megállapodás az ukrán gabona kivitelét szabályozza az ukrajnai Odessza, Csornomorszk és Juzsnij kikötőkből.

Az Oroszországi Föderáció emellett emlékeztetőt írt alá az ENSZ-szel arról, hogy a világszervezet kötelezettséget vállal az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya exportja előtt álló akadályok lebontására. Moszkva szerint az isztambuli egyezményeknek ezt a második részét nem hajtják végre.

Oroszország március 18-án jelentette be, hogy 60 nappal meghosszabbítja az egyezmények hatályát, de figyelmeztetett, hogy ennek elegendőnek kell lennie az ENSZ-szel kötött megállapodás teljesítésére is. Putyin március 20-án úgy nyilatkozott, hogy Moszkva kész térítésmentesen gabonát szállítani afrikai országoknak, ha az ukrajnai gabonamegállapodás feltételeit nem tartják be.

Zelenszkij: nem jó a hadi helyzet a kelet-ukrajnai fronton

A kelet-ukrajnai hadi helyzet „nem jó” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jomiuri Sinbun című japán lapban szombaton megjelent interjúban.

Ennek fő oka az elnök szerint a lőszerhiány. Egy lehetséges ukrán ellenoffenzíváról szólva azt mondta: „még nem tudjuk elkezdeni”. Harckocsik és tüzérség nélkül nem lehet „egyetlen bátor katonát” sem a frontra küldeni – jelentette ki.

Arra várunk, hogy a lőszer megérkezzen partnereinktől

– mondta, hozzáfűzve, hogy

az orosz hadsereg naponta háromszor annyi lőszert használ el, mint az ukrán erők.

Az interjú március 23-án készült egy vonaton, amikor Zelenszkij a front közeli Herszon megyében tett látogatásáról Kijevbe utazott vissza.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy küszöbön áll az ukrán ellenoffenzíva. A parancsnok dicsérte az ukrán katonák bátorságát és kitartását.

Oroszország masszív csapatösszevonást hajtott végre

Az orosz csapatok március 23-i mozgása Nova Kakhovkából „masszív rotáció” volt, nem pedig kivonulás, ahogyan arról korábban beszámoltak – közölte Natalia Humeniuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője, írja az ukrán sajtó.

Kína visszautasította Zelenszkijt

Zelenszkij elmondta, hogy a diplomáciai csatornákon keresztül „egyenes üzeneteket” adott, hogy beszélni szeretne Hszi Csin-ping kínai vezetővel, de nem kapott választ.

Nem kaptam Kínától közvetítői ajánlatot. Nem kaptam javaslatot a találkozóra

– mondta a Japan Newsnak.

Lengyelország növeli a lőszergyártást Ukrajna megsegítésére

A Dezamet, a lengyel állami fegyvergyártó Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) egysége jelentősen növeli a lőszerellátási kapacitást Ukrajna számára – közölte szombaton az ország miniszterelnöke.

Mateusz Morawiecki bejelentése Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfőre tervezett Dezamet-látogatását előzi meg. Tizenhét uniós tagállam és Norvégia a héten megállapodott abban, hogy közösen szereznek be lőszert Ukrajna megsegítésére és saját készleteik feltöltésére – közölte az Európai Védelmi Ügynökség.

A Dezamet, amely lőszereket gyárt tüzérséghez, aknavetőkhöz és gránátvetőkhöz, egyike a PGZ csoport több mint 50 fegyverkezési vállalatának – írja a Sky News.

Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak AS90-es önjáró, 155 mm-es lövegekkel egy délnyugat-angliai gyakorlótéren 2023. március 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Kin Cheung / Forrás: MTI/AP

Nem lesz ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők fegyver- és lőszerhiány miatt nem tudtak ellentámadást indítani – írja a Meduza.

Várjuk, hogy partnereinktől megérkezzen a lőszer Még nem kezdhetjük meg az ellentámadást

– mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy továbbra is nehéz a helyzet az ország keleti részén, többek között azért, mert az orosz hadsereg naponta háromszor több lövedéket használ, mint az ukrán fegyveres erők.

Emellett Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának további támogatásra van szüksége a szövetségesektől, beleértve a vadászgépek szállítását is.

Az ukránok több mint egyharmada ismer valakit, aki meghalt vagy megsebesült a háborúban

Egy felmérés szerint az ukránok 37 százaléka mondta azt, hogy van olyan rokona vagy ismerőse (akár katonai, akár civil), aki megsebesült vagy meghalt a teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta – számol be a kutatásról a Sky News.

A felmérést a Razumkov Központ, egy kijevi székhelyű politikai thinktank végezte. Ukrajna nem teszi közzé katonai áldozatait. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint március 20-ig 8317 civil halt meg és 13 892 sebesült meg.

A számok várhatóan jóval magasabbak, mivel nem tartalmazzák a megszállt területeken vagy a heves harcok sújtotta területeken elszenvedett áldozatokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 28 százalékának van olyan közeli rokona vagy családtagja, aki a teljes körű inváziót követően elmenekült az országból, és ott is maradt.

Azok közül, akiknek rokonai külföldön élnek, 47 százalékuk Lengyelországban, 18,5 százalékuk Németországban, 9 százalékuk pedig Csehországban él a felmérés szerint. A felmérés február és március között készült.

Az EU arra készteti Hszi Csin-pinget, hogy tárgyaljon Zelenszkijvel

Az Európai Unió szorgalmazza Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erről a Financial Times számolt be egy uniós illetékesre hivatkozva.

A kiadvány egy névtelen forrása felvilágosította, hogy az EU kínai vezetővel tárgyal Zelenszkijvel, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a KNK ne csak Moszkvával, hanem Kijevvel is működjön együtt.

Életét vesztette egy lengyel önkéntes a harcokban

Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van – közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.

A miniszter tájékoztatása szerint a két sebesült katona állapota nem engedi meg hazaszállításukat.

Közölte továbbá, hogy két másik, a múlt héten megsebesült lengyel közül az egyik könnyebb sérült hazatért Lengyelországba, a másikat pedig Dnyipróból Kijevbe szállították.

A lengyel hatóságok nem tagadják, hogy lengyel önkéntesek is részt vesznek az ukrajnai harcokban Ukrajna oldalán, de számukat nem közlik.

Wall Street Journal: Nem nagyon működnek az oroszok elleni szankciók

Bő egy évvel a háború kitörése után, úgy tűnik, az Oroszországra kiszabott nyugati szankciók mégsem működnek elég hatékonyan. Ennek egyik fő oka pedig, hogy a vártnál sokkal kevésbé bizonyult hatékonynak az USA-nak és szövetségeseinek azon képessége, hogy ők diktálják a globális kereskedelmi áramlásokat a csúcstechnológiás termékek, például a mikrochipek vagy az úgynevezett félvezetők esetében – írja a Mandiner a Wall Street Journalra hivatkozva.

A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, a II. kerületi Pasaréti úton 2022. október 19-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A portál szerint míg az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Japánból származó félvezetők, gépek és egyéb berendezések Oroszországba történő exportja meredeken visszaesett, addig a szankciókhoz szkeptikusan álló ázsiai és közel-keleti országokban – például Kínában, Törökországban és Hongkongban – működő cégek továbbra is kínálnak efféle árukat Oroszországnak. Mind az orosz vámügyi adatok, mind a Kínából, Törökországból vagy más érintett országokból származó adatok azt erősítik meg, hogy a csúcstechnológiás termékek kereskedelmi forgalma 2022 eleje óta átrendeződött.

Ukrajna súlyosan megsebesült hadifoglyokat adott át Oroszországnak

Ukrajna egyoldalúan súlyosan megsebesült hadifoglyokat adott át Oroszországnak – jelentette a Telegramon a hadifoglyok kezelését koordináló kijevi főhadiszállás.

Megállapították, hogy átadták azokat a katonákat, akiknek állapota lehetővé tette a szállítást. Az ukrán fél kijelentette, hogy ezt minden feltétel nélkül tette, és nem cseréről, hanem hazaszállításról van szó. A központ jelezte, hogy ezzel megfelel a Genfi Egyezmény cikkelyeinek.

Az áthelyezés a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvételével történt.

Betiltaná a Nemzetközi Büntetőbíróságot az orosz parlament elnöke

Az orosz parlament elnöke szombaton a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tevékenységének betiltását javasolta, miután a bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen, háborús bűnökkel vádolva őt – írja a Magyar Nemzet.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként emlegetett Vjacseszlav Vologyin úgy nyilatkozott, hogy szükség van az ICC oroszországi tevékenységének betiltására, illetve azok büntethetőségére, akik segítik és támogatják a büntetőbíróság munkáját.

Ki kell dolgozni a jogszabályok módosítását, amelyek tiltják az ICC bármilyen tevékenységét hazánk területén

– szögezte le egy, a Telegram platformon írt bejegyzésében.

VOLOGYIN, Vjacseszlav; MELNYIKOV, Ivan; ZSUKOV, Alekszandr
Az Állami Duma által közreadott képen Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke (k), Alekszandr Zsukov elsõ alelnök (b) és Ivan Melnyikov alelnök (j) az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma 2022. október 3-i ülésén Moszkvában
Forrás: MTI/EPA/Az Állami Duma sajtószolgálata

Vologyin rámutatott, hogy az Egyesült Államok törvényekkel akadályozta meg, hogy állampolgárait valaha is a Hágában székelő bíróság elé állítsák, és Oroszországnak ezt a munkát folytatnia kell.

Az ICC-nek Oroszországon belül nyújtott bármilyen segítség vagy támogatás a törvény szerint büntetendő

– mondta.

A Wagner-csoport vezetője bírálja a Kreml narratíváját

Jevgenyij Prigozsin tagadta azokat az állításokat, miszerint Oroszország a NATO ellen harcolna, valamint megkérdőjelezte, hogy valójában vannak-e nácik Ukrajnában − számolt be az Euronews hírportál az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet elemzésére hivatkozva. A hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport feje úgy fogalmazott, Moszkva kizárólag ukránokkal harcol, akik a NATO által biztosított fegyverekkel vannak ellátva, valamint néhány ruszofób zsoldossal, akik önkéntes alapon támogatják Ukrajnát.

Jevgenyij Prigozsin
Fotós: AFP

Ez az állítás ellentmond az oroszok azon narratívájának, miszerint Oroszország a NATO-val áll háborúban, valamint a konfliktus a nyugati szövetség elleni egzisztenciális küzdelem − írja a Magyar Nemzet.

Az amerikai kutatóintézet szerint Prigozsin emellett megkérdőjelezte a Kreml által tavaly februárban a „különleges katonai művelet” egyik fő céljául kitűzött „nácitlanítást” is. A Wagner-fejes szerint egyáltalán nem biztos, hogy vannak vagy voltak nácik Ukrajnában, így Moszkva stratégiai célja sem értelmezhető. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Felmérés: az ukránok 85 százaléka támogatja az EU-csatlakozást

A Kijevi Nemzetközi Közvélemény-kutató Intézet adatai szerint az ukrajnai lakosok 82 százaléka támogatja a NATO-hoz való csatlakozást, míg az uniós integrációt ennél is többen, 85 százaléknyian igénylik – írja a Mandiner a Kárpáti Igaz Szóra hivatkozva.

A lap tájékoztatott róla, hogy a csatlakozás támogatóinak száma Nyugat-Ukrajnában még az országos átlagnál is magasabb,
legkevésbé Kelet- és Dél-Ukrajnában tartják ezt prioritásnak, de még ezeken a vidékeken is 72, valamint 80 százalékos a csatlakozást támogatók aránya.

Az oroszok felkészültek az ukrán ellentámadásra

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, Moszkva felkészült egy ukrán ellentámadásra. Medvegyev, aki Putyin nagyhatalmú biztonsági tanácsának elnökhelyettese, arra figyelmeztetett, hogy Moszkva kész "abszolút bármilyen fegyvert" bevetni, ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félszigetet.

ORFK: mintegy tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5970-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4952-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában