Felmérés

2023.03.14. 08:47

Kiderült, kik örülnek a legjobban a vármegye- és országbérlet bevezetésének

A Real-PR 93. megmérte, hogyan ítélik meg az intézkedést különböző társadalmi csoportokban, és arra jutottak, hogy a nagy többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérlet bevezetését.

Utasok és indulásra váró autóbuszok a Kelenföld autóbusz-állomáson, egy budapesti helyközi autóbusz-állomáson

Forrás: MTVA Bizományosi

Fotó: Róka László

A nagy többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérletet – ezzel a címmel küldött közleményt a Magyar Nemzetnek a Real-PR 93. A kutatócég friss felmérése szerint a felnőtt lakosság háromnegyede (75 százalék) pozitívan fogadja a kormány által a távolsági közösségi közlekedésre májustól bevezetendő havi vármegye-, illetve országbérletet. Az új kedvezményes árú utazási bérletek megítélése a fővárosiak (69 százalék), a városiak (76 százalék) és a községben élők (77 százalék) körében egyaránt kedvező. 

A vidékiek és az ingázók örülnek legjobban a vármegye- és országbérlet bevezetésének. Fotó: Real-PR 93.

Az intézkedés különösen az ingázóknak jelent nagy segítséget, amelynek köszönhetően nemcsak az adminisztráció egyszerűsödik, de csökkenhet a családok havi közlekedésre fordított kiadása is. 

Szerintük az új bérlet pozitív fogadtatását jól mutatja, hogy 

a gyakran egymástól eltérően gondolkodó fővárosiak és vidékiek többsége egyaránt jó ötletnek tartja a tervezett távolsági bérletet, ugyanakkor nemcsak lakóhelytől, de életkortól, pártszimpátiáktól, sőt a távolsági közlekedés igénybevételének gyakoriságától is függetlenül a döntő többség kedvezően értékeli a kormány döntését. 

Bár a lelkesedők háromnegyedes többsége nem jelenti, hogy ennyien élnek majd a lehetőséggel, azonban a budapesti és a vidéki Magyarország véleményazonossága egyértelműen valószínűsíti az ötlet majdani sikerét – vonta meg a kutatás tanuláságát a Real-PR 93.

Hozzátették: A vidéki városokban (76 százalék) és a községekben (77 százalék) kissé nagyobb arányban örülnek a megkérdezettek a vármegye- és országbérlet bevezetésének, mint a fővárosban (69 százalék). Ettől valamelyest jelentősebb véleménykülönbség van pártszimpátiák szerint, a Fidesz szavazói körében 84 százalék, a baloldali szavazók között 60 százalék értékeli pozitívan az új bérlettípust. 

Az egységesen kedvező társadalmi megítélést tükrözi, hogy még azok körében is 71 százalék a vármegye- és országbérlet bevezetését jó ötletnek tartók aránya, akik nem ingáznak települések között, bár érthető módon leginkább azok támogatják az új bérleteket, akik szoktak ingázni, ebben a teljes lakosság 56 százalékát kitevő csoportban 78-80 százalékos a kormányzati döntés kedvező fogadtatása. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában