Kormányinfó

2023.03.09. 11:47

Gulyás Gergely: a kormány támogatja a Fidesz–KDNP békepárti javaslatát (videó)

A háborús helyzetet és ennek hatásait értékelte elsősorban tegnapi ülésén a kormány – jelezte a mai kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, amely világosság teszi azt a magyar álláspontot: a békét támogatjuk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter szerint minden bizonnyal elhúzódó háborúra számíthatunk.

Mint mondta, a magyar álláspont világos. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságot külön is segítjük, de az ukrán állampolgárokat is. 

Anyagilag is hozzájárulunk, hogy az ukrán állam működőképes legyen

 – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a gáztározók töltöttsége magasan van. A miniszter úgy fogalmazott: a belpolitikai viszonyok nem változtak meg, a baloldal továbbra is támogatja a szankciókat, fegyvert szállítanának Ukrajnába és Magyarországot továbbra is be akarják sodornia háborúba – írja a Magyar Nemzet.

Csökkenni kezdett az infláció

Az infláció rekordokat dönt az USA-ban és Európában is, Magyarország sem tudott ebből kimaradni. A kitettségünk nagyobb, de túl vagyunk az infláció csúcspontján

 – fogalmazott az inflációval kapcsolatban a miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte:

választ kell találni arra, hogy mi az infláció oka.

Sajnos az infláció okának döntő hányada külső ok, amely a háború, a szankciók és a megemelkedett energiaárakra vezethető vissza. A miniszter szerint éppen ezért olyan döntéseket kell hozni, amelyek mielőbb mérséklik az inflációt a kormányzati szándék pedig az, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentsék azt. 

Beszélt arról is, hogy

Európában a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetni a villanyért és a gázért.

Elmondta azt is, hogy a kormány sokat tett a helyzet normalizálása érdekében: egyebek mellett gyármentő programot hirdetett, 230 milliárdot fordít a nagyvállalatok energiahatékonyságának támogatására új nemzeti tőkeholdingrendszert hozott létre, meghirdette az agrárhitel-törlesztési moratóriumot, megemelte a munkába járás támogatásának mértékét, a minimálbért és a garantált bérminimumot jelentősen megemelte, és a 13 havi nyugdíjat is visszaállította – sorolta.

A miniszter kiemelte: a szociális tüzifaprogramokat is meghosszabították, valamint a Baross Gábor program támogatását 1000 milliárd forintra emelték.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban, hogy az unió bíróságához benyújtotta Magyarország az ellenkérelmet.

Továbbra is kitartunk a mellett, ami az unió alapjogi kartájában is benne van, hogy a gyermekek nevelése a szülők jogosultsága

 – emelte ki a miniszter. Hozzátette:

az elmúlt hetekben napvilágra került esetek azt igazolják, hogy szükség van erre a törvényre.

A baloldal nem akar pedagógus béremelést

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a pedagógusbérek emelésnél egy nagy lépést szeretne tenni a kormány: január 1-jétől emeltek 10 százalékot a bérek esetén, de szeretnék elérni 22 hónap alatt, hogy ez 800 ezer forint legyen addigra.  

Ehhez az kellene, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják az uniós forrásokat

 – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az Európai Unitól származó források lehet, hogy az idei, a jövő és a 2025-ös év egy részében segítenek a pedagógusbérek költségeit kifizetni, de utána ez teljes egészében a magyar államon marad ennek a terhe. 

Ez az összeg egy 8-900 milliárdos kötelezettségvállalás, ami éves szinten nőni fog. A magyar kormány olyan lépést szeretne tenni ezen a területen is, mint amit az egészségügyben tett, de ez lényegesen többe is kerül

 – mutatott rá. A miniszter arról is beszélt, tudomásul vették, hogy 

a magyar baloldal nem akar pedagógus béremelést, és mindent megtesz, hogy ne jussunk hozzá a forrásokhoz.

Ők a minél rosszabb annál jobb politikáját folytatják

 – jegyezte meg.

A kormány támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

A Svédországba és Finnországba látogató magyar parlamenti delegáció tárgyalásai kapcsán, amelyet a két ország NATO-csatlakozása kapcsán folytattak, lapunk kérdésére elmondta: várna még az értékeléssel, mert a frakció meg a jövő héten fogja meghallgatni a delegáció tagjait, ezt követően hoz végleges döntést. Kiemelte azonban, hogy a kormány támogatja a két ország NATO-csatlakozását, és erre kéri a frakciót is.

Gulyás Gergely az uniós tárgyalások kapcsán kiemelte a tegnapi tárgyalás után, amikor Navracsics Tibor Brüsszelbe utazott: abban bízik, hogy a miniszter mielőbb dűlőre tud jutni az unióval az egyetemi kuratóriumok összetételével kapcsolatban.

A gyermekvédelmi törvény tekintetében a miniszter elmondta, nem kell és nem akarunk várni a bíróság ítéletére.

Zajlik egy küzdelem az elfogadott gyermekvédelmi törvény védelmében, soha Magyarországon álláspont és párt hasonló mértékű támogatottságot nem kapott, mint az a több mint 3 millió szavazat, ami a gyermekvédelem mögött áll. A józan ész időnként még Brüsszelben is érvényesülhet, ha szeretnénk megvédeni a gyermekinket, akkor ne feltételezzük azt, hogy a Bizottság a másik oldalra áll, még akkor sem, ha vannak rossz tapasztalataink

 – jegyezte meg a miniszter.

A dunaújvárosi baloldali önkormányzat veszélyezteti a vasmű működését

Arról is beszélt, hogy a kormány már egy éve azon dolgozik, hogy a dunaújvárosi vasipar megmaradhasson és ezáltal a munkahelyek, a családok megélhetése is. Az, hogy az önkormányzat veszélyezteti a cég működését, elképesztő és felháborító, ugyanakkor törvénytelen is. 

Ilyen felelőtlenséget még egy idegen hitelezőtől se várnánk, nemhogy egy olyan várostól, amelynek elemi érdeke, hogy egy ilyen cég megmaradjon

 – fogalmazott Gulyás. Hozzátette, legalább ne nehezítsék azt, hogy megpróbáljuk megvédeni a vasipart.

Gyurcsány Ferenc parlamenti „öleléséről” a miniszter elmondta, mindig megmutatkozik a baloldal sokszínűsége, még ilyen szempontból is, de magánéleti kérdésekbe nem akart belemenni.

Az ország gazdaságának sikere érdekében az a jó, ha a jegybank és magyar kormány között jó az együttműködés 

– fejtette ki a miniszter. 

Mint mondta, az infláció a jegybank felelősségi körébe tartozik, ezért ahelyett, hogy azt bizonygatják, hogy nem felelősök érte, inkább azon kéne fáradoznunk közösen, hogy megtörjük az inflációt. Cselekedni kell és a jegybank cselekvését kell segítenie a kormánynak, különben a magyar gazdaság fogja látni a kárát. Gulyás Gergely elmondta, még ezen a héten lesz további egyeztetés.

Ma a magyar költségvetés egyensúlyát a rezsivédelmi alapból fizetjük, az extraprofit adók oda folynak be, a helyzet az, hogy az elmúlt években néhány szektorban egyes vállalatok jelentős extra profitra tettek szert. Szerintünk az a méltányos, ha ilyen esetekben ők is hozzájárulnak a segítséghez, „együtt sírunk, együtt nevetünk

 – mondta el Gulyás egy újabb kérdésre válaszolva.

A jövő évben ahol tudják, kivezetik az extraprofit adókat, ahol nem, ott valamilyen hozzájárulást még kérnek, de ez elegendő lesz ahhoz, hogy a jelenlegi rezsivédelmet fenn tudják tartani.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Kiegészítő támogatásban részesítik a kistelepülésen lévő, megnőtt energiaárak és költségek miatt bajban lévő gyógyszertárakat – jelentette be a Heti TV kérdésére a tárcavezető. 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, hogy a gyógyszerellátásnál egy-egy termék kivételével a gyógyszerek rendelkezésre állnak, jelenleg tehát nem látnak olyan tendenciákat, hogy az emberek felhalmoznának gyógyszereket.

A településeken belül is érvényesek lennének a vármegyebérletek?

Kérdésre válaszolva kiemelte azt is: jó lenne, ha a vármegyebérletek a városokon belül is érvényesek lennének, de ehhez az önkormányzatokkal kell megegyezni. Az építési minisztérium jelenleg is tárgyal, így nem tartja kizártnak, hogy megállapodás legyen.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: 

magyarellenes bosszú az EB Erasmus-szal kapcsolatos vitája.

A miniszter a gázerőművek építése kapcsán kiemelte: Lantos miniszter úr első célkitűzése volt, hogy az ország energiaellátását hazai forrásból finanszírozza. Ugyanakkor kiemelte, egyelőre erről még nem készült parlamenti előterjesztés. Hozzátette: egy gázerőmű építése mindenképp megéri.

A tárcavezető hangsúlyozta a svéd és finn NATO-csatlakozásról: ő javasolta, hogy legyen két fideszes EP-képviselő is Hende Csaba Finnországba és Svédországba látogató delegációjába. Mint fogalmazott, hogy racionális, emberi magatartás az, hogy ha valaki Magyarország szövetségese, de nem szövetségesként viselkedik, akkor furcsa az a durva hazugságözön, amivel svéd és finn részről találkoztak. 

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva kiemelte: 

történelmi beszédre számít Gyurcsány Ferenc március 15-i megszólalásakor.

Az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy kétségei vannak az EU válaszlépéseit illetően. Pártatlan vizsgálatra lenne szükség, amely tisztázza, hogy ki követte el a súlyos cselekményt. Ilyen nem volt, a sértettek pedig még nem döntötték el, hogy valójában sérelmezik-e a cselekményt. Ez is akadályozza a vizsgálat lefolytatását.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió biztosít-e forrásokat az azeri gáz szállítását illetően Magyarországnak, a miniszter elmondta, bízik benne, hogy érkeznek erre források.

Az nincs rendben, hogy egy negyven éves embernek egy 15 évessel van szexuális viszonya, akkor is, ha különböző, akkor is, ha azonos neműek. 

Felvetni, hogy egy bizonyos korkülönbség önmagában büntetendővé tesz egy ilyen kapcsolatot, önmagában jogos

– mondta el a miniszter az utóbbi időben kiderült szexuális zaklatási botrányok kapcsán.

A jegybank és a kormány kapcsolatát firtatva elhangzott a kérdés, hogy várható-e, hogy a jegybank elnök és a miniszterelnök közvetlenül is összeülnek a feszültségek csökkentése érdekében. A miniszter elmondta, rendszeresek az egyeztetések, ez pedig nem zárja ki a kérdéses találkozót.

A negyven euró fölötti gázár jelenlegi üdvözlendő, ha az elmúlt tíz év kétszerese, akkor is, de nem nagyon van olyan kormány, amely szerint ez az ár marad a következő tíz évben is. Nehéz a jövőre vonatkozó prognózisokat adni, de ha ez az ár megmaradna, a jövő év sokkal könnyebb lenne – mondta el Gulyás Gergely. Ebben az esetben a jövő évi extraprofitok és a rezsivédelem tekintetében is könnyebb helyzetben lenne a kormány.

A finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a miniszterelnök mindkét frakciót arra kérte, hogy támogassák NATO csatlakozásukat, jövő héten fognak tárgyalni a delegációval.

Gulyás Gergely cáfolta a szlovák védelmi miniszter azon állítását, miszerint Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki.

Mint mondta az ügyvezető szlovák kormány miniszterének ezen az állítása tévedés, tájékozatlanságra vall.

Arra, hogy Donáth Anna bejelentette, hogy Magyarország idén már nem kapja meg az uniós forrásokat, közölte: a momentumos EP-képviselő ezért dolgozik és abban bízik, hogy a munkája sikeres lesz. A tárcavezető ennek kapcsán kiemelte azt is: nehogy elhiggyük, hogy hazánk azért nem kapja meg az uniós pénzeket, mert azt feltételezik, hogy visszaélnének velük. 

Azért tartják vissza ezeket a forrásokat, mert Magyarország a háború, a migráció és a gyermekvédelem ügyében más álláspontot képvisel.

Fontos jelezni azt is, hogy az egész helyreállítási alap forrásainak lehívásával bajok vannak, az unió még csak a források 17 százalékát fizette ki. Éppen ezért azok is elégedetlenek, akik már kapják ezeket a pénzeket.

Gulyás Gergely kifejtette: az akkumulátorgyár egy nagyon jó beruházás és azt jelenti, hogy támogatják a zöld beruházást.

A miniszter kiemelte: bár a választásokon olyan befolyásolási kísérlet történt, ami az elmúlt 32 évben soha, mint fogalmazott, az ellenzék nem ér annyit, amennyi pénzt kaptak.

A tárcavezető hangsúlyozta: a gyártó cég valóban megerősítette, hogy alapanyaghiány miatt nem gyártják idén az első félévben egy epilepszia gyógyszert, a Sabrilt. Hozzátette: csak a gyerekek gyógyszerellátását biztosító mennyiséget engedik felhasználni.

Azoknak az orvosoknak, akiket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azzal fenyegetett, hogy eljárást indít velük szemben azért, mert egy olyan rendszerben akarnak dolgozni, amit előzőleg a MOK is támogatott, elfogadhatatlan – jelentette ki a tárcavezető.

Mint mondta, tisztában voltak vele, hogy az ügyeleti rendszerben nem fog minden orvos részt venni, az viszont nem lehet a döntés része, hogy a kamara önkényétől félni kell vagy sem.

Ami a kötelező kamarai tagságot illeti, Gulyás Gergely szerint furcsa egy olyan elnökkel erről vitatkozni, akinek az államtitkársága alatt nem volt kötelező kamarai tagság.

 Hozzátette azt is, a politikailag legellenségesebb kamarai vezetésnek is el kellene ismerni, hogy olyan nagyságrendű béremelés történt az egészségügyben, amelyre a rendszerváltozás óta nem került sor.

Az ipari termeléssel kapcsolatban a miniszter elmondta, a kormányzati döntések csökkentették az inflációt, egyedül az ársapkákkal kapcsolatban van „hitvita”, de ez sem járulhatott hozzá az infláció mostani szintjéhez. A költségvetési hiánnyal kapcsolatban elmondta, az év egészében a nagy hiány nem veszélyezteti a hiánycélt, előre látszott, hogy az első két hónap adatai kedvezőtlenebbek lesznek.

Nem merült fel, hogy leváltanák Matolcsy Györgyöt, sem a jogköröket nem vennék el a jegybanktól

– válaszolt egy újabb kérdésre a miniszter. A kormány nem tárgyalt a végrehajtói rendszer átalakításáról, az emberi gyarlóság nem azt jelenti, hogy a rendszer rossz, persze, a közbizalom érdekében érdemes azt áttekinteni.

A római parti árvízvédekezéssel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, a partvonalnál vagy annak közelében kéne gátat építeni, azonban ezt a rendszerváltás óta szabályozatlanság övezi. 

Több érv szól amellett, hogy a parti sávban épüljön meg a gát

 – tette hozzá.

A fővárosnak jobb lenne egyeztetnie a kormánnyal, pláne, ha a saját forrásból nem tudja fedezni a gát megépítését.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e valamilyen feltétele Orbán Viktor Kijevbe látogatásának, Gulyás Gergely elmondta, minden olyan találkozást támogatnak, amelynek van értelme. Egy ilyen útnak akkor van értelme, ha van kézzelfogható eredménye, Ukrajna számára is. 

Azonban a nyelvtörvény, amit Ukrajna hozott, minden uniós elvvel szembe megy, ez már önmagában akadályozza a találkozó létrejöttét.

Gulyás Gergely hozzátette: a NATO erősítésében érdekelt Magyarország. Márciusban fog még szavazni az országgyűlés a svéd és finn NATO-csatlakozásról. A kormány támogatja a két ország csatlakozását, a vita erről a frakcióban alakult ki. A miniszter elmondta, az elmúlt 13 évben arra nem volt példa, hogy egy ilyen ügyben a kormány ellen szavazzanak a kormányt támogató frakciók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában