Katonatemető

2023.03.16. 08:04

Nem fogadják el a bíróság döntését a román nacionalisták

Az úzvölgyi katonatemető ügyében egy hónappal ezelőtt született jogerős bírósági döntés, melynek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket.

Férfi a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított ortodox betonkeresztekhez kötözik magukat a román nacionalisták, amennyiben a hatóságok elkezdenék a bírósági döntés végrehajtását – írja a Magyar Nemzet. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nevű szervezetek képviselői által tartott keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón egyebek mellett az is elhangzott, hogy 

sátánisták azok a magyarok, akik le akarják dönteni a kereszteket.

Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja magyarellenes szervezet vezetője közölte: a pereskedés folytatódik, mivel a dormánfalvi polgármester rendkívüli jogorvoslati kéréssel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. 

Az úzvölgyi katonatemető ügyében egy hónappal ezelőtt született jogerős bírósági döntés, melynek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket. 

A Bákó Megyei Táblabíróság alaptalannak ítélte a fellebbezést, s egyben megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező elsőfokú ítéletet, amellyel az igazságszolgáltatás elrendelte a bontást. 

A csíkszentmártoni polgármesteri hivatalt az úzvölgyi katonatemető ügyében képviselő Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, Benkő Erika akkor azt mondta, mérföldkőnek tekinti a pénteki bírósági döntést. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában