Nagy segítség

2023.03.28. 12:17

Népszerűek az idén bevezetett új családtámogatások

A kormány a brüsszeli szankciók okozta jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem mond le az alapértékekről, megvédi a családtámogatásokat, sőt idén tovább bővítette azokat.

MTI

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Liderina

Népszerűek a január elsején bevezetett új családtámogatások, az intézkedéseket fontosnak és hasznosnak tartják a magyarok – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatására hivatkozva.

Hornung Ágnes megosztotta a minisztérium kormany.hu oldalra feltöltött közleményét, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a kormány a brüsszeli szankciók okozta jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem mond le az alapértékekről, megvédi a családtámogatásokat, sőt idén tovább bővítette azokat: január 1-jétől a 30 éves korukig gyermeket vállaló édesanyák is személyijövedelemadó-mentességben részesülnek, és elengedik a diákhitelüket is.

Ettől az évtől jelentősen nőttek a nyugdíjak, emelkedett a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők adókedvezménye, a nyelvvizsga-támogatás összege és a babakötvény kamata is, miközben egyebek mellett továbbra is igénybe vehető a babaváró támogatás és a falusi csok – sorolták.

A közleményben ismertették a KINCS – ezer ember megkérdezésével februárban készített országos reprezentatív – kutatását, amely szerint a magyarok alapvetően jól tájékozottak a családokat érintő új intézkedésekről, kétharmaduk (64 százalék) hallott azokról; a legtájékozottabbak a nők, a gyermekesek és az idősek.

A felmérés alapján ötből négy ember szerint a családoknak nagy segítséget jelent a 30 év alatti édesanyák szja-mentesége és a diákhitelük elengedése, emellett csaknem egyöntetű a támogatottsága a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők plusz családi adókedvezményének.

Kitértek arra, hogy a támogatások népszerűségét bizonyítják az igénylési adatok is: a 30 év alatti anyák szja-mentességét már több mint háromezer nő vette igénybe. Ez az érintetteknek havonta átlagosan 52 ezer forint pluszbevételt jelent, amelyet a munkajövedelemből és a családtámogatási ellátásokból is érvényesíthetnek.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó diákhitel-elengedésben január 1-je óta több mint ötvenen részesültek a Diákhitel Központ adatai szerint. A tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok januártól érvényes plusz adókedvezményét pedig már több mint 26 ezer esetben igényelték – fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy a babaváró támogatást ebben az évben eddig mintegy 3500 újabb család kérte, ezzel már több mint 210 ezer család élt a lehetőséggel a 2019-es bevezetés óta. A falusi csokot az új igénylésekkel együtt már csaknem 36 ezer esetben, a január 1-jétől szintén meghosszabbított, generálkivitelezős lakásépítések és kész újlakás-vásárlások után járó áfa-visszatérítést annak bevezetése óta 14 ezer esetben, a saját erős építkezések esetén járó, ötmillió forintig terjedő áfa-visszatérítést csaknem 18 ezer esetben igényelték.

Összességében megállapítható, hogy a januárban bevezetett vagy meghosszabbított családpolitikai intézkedések e rövid idő alatt is széles körben ismertté váltak, a támogatásokat igénybe vevők száma pedig fokozatosan emelkedik – olvasható a közleményben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában