Magyarság

2023.03.13. 11:11

Szilágyi Péter: a Kőrösi Csoma Sándor program kiállta az idők próbáját

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kőrösi Csoma Sándor program, a déli félteke hét országában összesen 23 ösztöndíjas segíti a diaszpóra magyarságát – közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a 2023. évi Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekés oktatási programszakaszán Budapesten 2023. március 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A helyettes államtitkár a program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasok felkészítő képzésének megnyitóján kiemelte: ez a nemzetpolitikai államtitkárság egyik legrégebb óta futó programja, amely kiállta az idők próbáját. Valós igényekre ad valós választ, azokra, amelyeket a diaszpóra magyarsága fogalmaz meg – mondta Szilágyi Péter.

Ismertette: 

2013 óta 710 ösztöndíjas segítette a diaszpóra magyarságát és szervezeteinek működését. Most kilencedik alkalommal hirdetik meg a programot, amely a Covid-járvány alatt nem működött.

A mostani programszakaszban az északi féltekén 62 ösztöndíjas teljesít szolgálatot 18 országban. A déli féltekére április 1-jétől huszonketten utaznak ki, és nyáron további egy ösztöndíjas csatlakozik. Hét országban segítik majd a diaszpóra magyarságát egészen november 30-ig.

Szilágyi Péter jó hírnek nevezte, hogy a világjárvány alatt Kolumbiában megalakult a magyar ernyőszervezet, így első alkalommal most oda is utazik ösztöndíjas.

Ahogy az északi féltekén, úgy a délin is tematikus programokra lehetett jelentkezni, így cserkésztevékenységre, hagyományőrzésre, oktatói és nevelői munkára, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátására. A legnagyobb igény a néptáncoktatásra és a cserkésztevékenységre mutatkozik – jelezte a helyettes államtitkár.

A kiutazók képzése két napig tart, az általános felkészítésen túl a tematikus témakörökhöz kapcsolódó előadások hangzanak el. Új elemként előadást hallhatnak a résztvevők a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Örökség Intézete részéről is.

Szilágyi Péter összegzése szerint az ösztöndíjasok speciális helyzetbe kerülnek, az anyaországtól távoli magyar közösségeket ismerhetnek meg, beleláthatnak mindennapjaikba. Nemcsak a közösségek, de az ösztöndíjasok is gazdagodhatnak, és a megszerzett tudást később a Kárpát-medencében, illetve lakóhelyükön tudják hasznosítani és továbbadni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában