Diplomácia

2023.04.14. 13:56

Szijjártó: fejleszteni kell a gazdasági együttműködést Európa és Afrika között (videó)

Európának erősítenie kell a gazdasági együttműködését Afrikával, erre napjaink nehézségei közepette különösen nagy szükség van, már csak azért is, mert minél fejlettebbek a szomszédos földrész országai, annál kevesebb migráns indul útnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Sierra Leonéban.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és David J. Francis Sierra Leone-i külügyminiszter (j) találkozója Freetownban 2023. április 14-én. Először járt magyar külügyminiszter a nyugat-afrikai országban

Forrás: MTI

Fotó: KKM

A minisztérium közleménye szerint

a tárcavezető a freetowni kétoldalú üzleti fórumon komoly megtiszteltetésnek és diplomáciatörténeti eseménynek nevezte a látogatását, mondván, hogy most járt először magyar külügyminiszter a nyugat-afrikai országban.

Beszédében rámutatott, hogy útjára vállalati és akadémiai vezetőkből álló delegáció kísérte el, ami jól mutatja Magyarország elkötelezettségét a kölcsönösen előnyös megállapodások megkötése mellett.

Érintette az utóbbi néhány év rendkívüli nehézségeit, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború jelentette kihívásokat, így a gazdasági és élelmiszerellátási válságot, az egekbe szökő inflációt is.

Mint mondta, a fegyveres konfliktus szomszédságában a negatív hatások súlyosak és közvetlenek, de itt, több mint ötezer kilométerre is hasonlóak, ugyanis bár regionális háborúról van szó, a következmények globálisak.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarországnak érdekében áll az afrikai államok stabilitásának és gazdasági fejlődésének támogatása. Szavai szerint ez részben önös érdek is, hiszen minél stabilabbak és fejlettebbek ezek a térségek, annál kevesebb illegális bevándorló indul útnak Európa felé.

Ez egyúttal kölcsönös érdek, hiszen az érintett országok számára sem kedvező, ha elveszítik tehetséges fiataljaikat – húzta alá.

Kiemelte, hogy ezért is fontos lenne az európai-afrikai gazdasági együttműködés javítása, aminek kiváló példája a Magyarország és Sierra Leone közötti, kölcsönösen előnyös és kölcsönös tiszteletre alapozott kapcsolat.

Elmondta, nemrég kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek nyomán hamarosan össze is ülhet a gazdasági vegyes bizottság, illetve a stabil jogi alapok megteremtése érdekében tárgyalás kezdődött egy beruházásvédelmi szerződésről.

A miniszter ezt követően reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb sikerül tető alá hozni a tervezett vízgazdálkodási megállapodást, és rámutatott, hogy az útjára őt elkísérő tizenegy vállalati vezető közül három is a ezt a területet képviseli, amely a nemzetközileg legversenyképesebb magyar ágazat.

A nap folyamán várhatólag sikerül lezárni a tárgyalásokat egy Sierra Leone-i víztisztító telep építéséről és több más projektről – tájékoztatott.

Hozzátette, hogy emellett együttműködés jöhet létre a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az egészségügyi és az információtechnológiai szektor, illetve az építőipar területén is.

Érintette a felsőoktatási együttműködést is, és közölte, hogy évente ötven Sierra Leone-i diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és az érdeklődést mutatja, hogy idén 590-en jelentkeztek a programra.

Méltatta Sierra Leone közelmúltbeli fejlődését, s kiemelte, hogy ha az ország állampolgára lenne, akkor egyértelműen a jelenlegi elnökre szavazna, de mivel nem az, így semmit nem számít, hogy ő mit mond.

Úgy fogalmazott, hogy

hazánknak „kis országként, sajnos, túl sok tapasztalata van azzal, hogy külföldiek véleményt mondanak a belügyeinkről”, ugyanakkor Sierra Leone utóbbi években megtett útja valóban „figyelemre méltó”.

„Az ukrajnai háború okozta kihívások ellenére is meg kell őrizni Afrika stabilitását”

Az ukrajnai háború negatív hatásai globálisan érezhetők, Magyarország ezért minden nyomásgyakorlás ellenére minél előbb békét szeretne, de addig is rendkívül fontos megőrizni Afrika stabilitását – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Freetownban.

A tárcavezető a Sierra Leone-i kollégájával, David J. Francisszel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus a világ minden pontján súlyos problémákat okoz, így a szomszédságban és a régiótól több ezer kilométerre egyaránt.

„Olyan emberek fizetik meg a háború árát világszerte, akik nem felelősek ezért a háborúért, nincs hozzá semmi közük” – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az egekbe szökő árak és az élelmiszerellátási nehézségek komoly kihívások elé állítják az afrikai kontinens számos országát, és tudható, hogy ez újabb masszív illegális migrációs hullámokhoz vezethet, ami pedig biztonsági kihívásokat eredményezhet Európában.

Mint mondta, már csak azért is lényeges lenne a mielőbbi béketeremtés Ukrajnában, mert a jelenlegi körülmények mellett Európa nem lenne képes megbirkózni párhuzamosan két biztonsági válsággal, a fegyveres konfliktussal és egy bevándorlási krízissel.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére is békét szeretne mielőbb. Aláhúzta: hazánk megérti az afrikai aggályokat és ellenérzéseket a drámai hatásokkal kapcsolatban, és a kormány érdekelt a földrész stabilitásának fenntartásában, már pusztán az újabb migrációs hullámok elkerülése miatt is.

„Ezért érdekeltek vagyunk a gazdasági partnerség fejlesztésében Magyarország és Sierra Leone között” – szögezte le.

Majd erre példaként említette, hogy magyar cégek részt fognak venni a tervek szerint egyebek mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor korszerűsítésében, a vízhálózatok modernizálásában. Szavai szerint zajlik egy olyan projekt előkészítése, amelynek keretében víztisztító telep épül, amely 200 ezer ember számára biztosítja majd a tiszta ivóvizet, de várhatók digitalizációs és biztonsági projektek is.

Végezetül rámutatott, hogy Magyarország büszke több mint ezeréves keresztény államiságára, ekként pedig nagyra értékeli, hogy Sierra Leonéban békében élhetnek együtt a különböző vallású emberek.

Valamint bejelentette, hogy a kormány egy helyi iskola kérésére hárommillió forinttal hozzájárul annak felújításához, hogy a keresztény és muszlim diákok jobb körülmények között tanulhassanak együtt.

A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy Magyarország és Sierra Leona kapcsolata egyenlő partnerek közötti, kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatként írtható le.

Elegünk van a más országok belügyeibe való beavatkozás jelenségéből. Nem a világ legnagyobb országainak egyikét képviseljük, hadseregünk nem tartozik a világ legerősebbjei közé, azonban ország vagyunk. Országként pedig megadjuk a tiszteletet másoknak, és másoktól is azt várjuk, hogy megadják a tiszteletet nekünk, függetlenül a mérettől, az erőtől, a hadseregtől

– fogalmazott.

Majd rámutatott, hogy a nemzetközi politikában gyakran tapasztalható a kölcsönös tisztelet hiánya, és például az is „frusztráló”, amikor az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatot tesz, amellyel beavatkozik a belügyekbe.

„Mi, magyarok sajnos túl sokszor tapasztaltuk, hogy mások véleményt nyilvánítanak, baráti tanácsokat adnak, bírálnak és kioktatnak arról, hogyan kellene intéznünk a dolgokat Magyarországon. Hisszük, hogy a magyar emberek elég érettek ahhoz, hogy döntsenek arról, hogyan akarnak Magyarországon élni” – mondta.

 

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, ugyanis az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra – jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, miután magyar kollégájával tárgyalt pénteken Freetownban.

 

David J. Francis a közös sajtótájékoztatón az ukrajnai háború negatív globális következményeit taglalta, amelyek szavai szerint országában is súlyosan érezhetők, majd kiemelte, hogy a béketeremtés alapvető fontosságú, ez jelenti az egyedüli jó megoldást.

 

„Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában az ukrajnai konfliktus politikai rendezése érdekében” – fogalmazott.

 

A külügyminiszter ezután a kétoldalú viszonyt méltatta, aláhúzva, hogy Magyarország annak idején az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot Sierra Leonéval a függetlenség kivívását követően.

 

Illetve megköszönte, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította Sierra Leone pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024-2025-ös időszakban.

 

Végezetül pedig rámutatott, hogy korábban hagyományosan az Egyesült Királyság képviselte országa érdekeit az Európai Unióban, így a brit kilépés óta hiteles, megbízható barátokat keresnek ezen szerep átvételére, és Magyarország is ilyen szövetségessé vált.

 

Ezen utóbbi témával kapcsolatban Szijjártó Péter „frusztrálónak” nevezte, hogy az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatokat tesz, amelyekkel beavatkozik a belügyekbe – közölte a tárca.

 

Mint közölte, azt mondta Sierra Leone-i hivatali partnerének, hogy ha legközelebb ilyen történik, akkor tájékoztassa erről, ő pedig az ország mellett kiállva fel fogja vetni a kérdést az EU külügyi tanácsülésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában