Rezsicsökkentés

2023.05.27. 07:05

Brüsszel csapdahelyzetbe kényszerítené hazánkat

Az energiahatékonyság növelését várja a bizottság, de az erre szánt forrásokat visszatartja.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

„A rezsicsökkentéssel kapcsolatos előírás vonatkozásában elveszítették valóságérzetüket Brüsszelben” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Petri Bernadett.

A XXI. Század Intézet kutatója szerint az energiamegtakarítás ösztönzése és az energiatámogatási intézkedések egymással ellentétbe állítása egy téves alapon nyugvó, indokolatlan konfliktus. A zöldátállás és az energetikai beruházások meggyorsításának nem az energiatámogatási rendszer kivezetése, hanem az lenne a módja, ha Magyarország mielőbb hozzájutna az uniós forrásokhoz, hiszen a REPowerEU éppen ezeket a célokat szolgálja.

Ez az előírás egy csapdahelyzetet teremt, hiszen ha Magyarország amiatt nem tud megfelelni egyes mérföldköveknek, mert az országspecifikus ajánlásban előírt módon nem szünteti meg az energiatámogatási rendszert, akkor nem jut hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyek lehetővé tennék a zöldátállást és az energiamegtakarítások ösztönzését

– mondta Petri Bernadett.

„Másfelől azt is ki kell emelni, hogy

az uniós intézményeknek nincs hatáskörük arra, hogy a tagállamok által alkalmazott energiatámogatási rendszer megszüntetésére szólítsanak fel, emlékeztetnék ebben a körben az Európai Bíróság 2020. évi határozatára, amelyben úgy rendelkezett, hogy a rezsicsökkentés nem áll ellentétben az uniós joggal, hanem annak megfelel”

– tette hozzá a kutató.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában