Gránátvetővel

2023.05.23. 10:18

Iszlamisták támadtak a Mol egyik pakisztáni üzemére, négyen meghaltak

Iszlamisták támadtak a Mol egyik pakisztáni földgáz- és kőolajkitermelő üzemére kedden az ázsiai ország északnyugati részén, megölve négy rendőrt és két biztonsági őrt – közölték a helyi hatóságok. A támadás nem érintette a Mol alkalmazottait, és a cég termelését sem befolyásolja.

MW

A Mol egyik üzeme Pakisztánban. A mostani támadásban összesen 6 ember halt meg

Forrás: molgroup.info

A Mol-csoporthoz tartozó Mol Pakistan Oil and Gas Company afgán határhoz közeli Hangu körzetben található létesítménye ellen mintegy ötven szélsőséges intézett támadást – ismertette Irfán Hán rendőrségi szóvivő az MTI szerint.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egy csoport sem jelentkezett, s a Mol leányvállalata sem reagált eddig a megkeresésekre.

A rendőrség beszámolója szerint a szélsőségesek két olajkutat – az M-8 és M-10 jelzésűt – lőtték nehézfegyverekkel, a többi között gránátvetőkkel.

A Mol a Magyar Nemzet megkeresésésre közölte, a támadás helyszínén Mol- alkalmazott nem volt jelen, a hat áldozat a területet őrző biztonsági erők (pakisztáni katonák és szerződéses biztonsági őrök) tagjai voltak. Az olajtársaság hozzátette: 

a kutak termelését távoli eléréssel ideiglenesen leállították és biztonsági üzemmódba helyezték őket, ameddig a helyszíni hatósági vizsgálat befejeződik. A támadás az üzemi területtől távol történt, a termelés a többi kúton zavartalanul folyik. Az incidens nem befolyásolja a MOL pakisztáni termelését.

A biztonságiak visszaverték a fegyvereseket az M-8-as kútnál, míg az áldozatok az M-10-esnél voltak - közölte Irfán Hán az MTI szerint. Hozzátette, hogy a támadók károkat okoztak egy naperőműben is az egyik gázerőműnél, mielőtt visszavonultak volna az Afganisztánnal határos Észak-Vazirisztán tartomány felé.

Különböző fegyveres csoportok tevékenykednek Pakisztán ezen hegyvidéki határtérségében, ideértve a pakisztáni Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezetet is, támadásokat mérve a kormányerőkre és károkat okozva az infrastruktúrában.

Nem ez az első támadás a Mol ellen Pakisztánban

A Mol pakisztáni vállalatának dolgozóit 2011-ben szintén támadás érte. Akkor a feltehetően szélsőséges iszlamista fegyveresek a munkából hazatérő dolgozók gépkocsioszlopát támadták meg, két embert megöltek, két embert elhurcoltak és a konvojt kísérő négy katonát is kivégezték – idézte fel a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában