Vége a játéknak Biden számára?

2023.05.02. 09:48

Egy hónapon belül fizetésképtelenné válhat az Egyesült Államok

A Magyar Nemzet cikke szerint patthelyzet alakult ki a republikánus kongresszusi többség és Joe Biden között.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Shawn Thew

A jelenlegi 31 billió dolláros határt már januárban elérte a nemzeti adósság, azóta azonban a Biden-adminisztráció költségvetési manőverekkel próbál túlélni, amíg a törvényhozók megemelik a plafont vagy felfüggesztik annak érvényesítését – írja a Magyar Nemzet a The Washington Post cikkére hivatkozva.

Múlt héten a republikánusok keresztülvittek egy törvényjavaslatot, amely rövid időre megemelné az adósságplafont, de egyúttal többmilliárdos költségcsökkentést jelentene és eltörölné Joe Biden elnök néhány törvényhozási eredményét, ezt azonban Biden vétója fenyegeti.

Sürgősen megoldást kell találniuk, mert a pénzügyminisztérium becslése szerint az ország már négy hét múlva kifogyhat a pénzeszközökből, ami a világ pénzügyi piacait is megrázhatja.

Az Egyesült Államok történetében még nem fordult elő csőd, bár 2011-ben egy hasonló vita miatt csak napokra volt az összeomlástól.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában