Az Igazság órája

2024.06.29. 12:39

Felállt a háborúpárti koalíció (videó)

Az Európai Néppárt elnöke most új politikai szövetségest talált Magyarországon: Magyar Péter TISZA Pártját.

MW

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Leonhard Simon

Engedjék meg, hogy mindenkit emlékeztessek, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás megszavazásával az ország ellen szavaztam. Nem a Fidesz ellen, nem Orbán Viktor ellen, az egész ország ellen

– idézte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének szavait Magyarországról Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Dornfeld László. 

Az AK vezető elemzője hangsúlyozta: 

az EPP elnöke nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy Magyarországot, a magyar embereket ítélte el, nem igaz az, hogy csak a kormányzattal van baja a nyugati köröknek. 

Kovács Attila, az AK Európai Uniós kutatási igazgatója hozzátette: Manfred Weber most talál egy politikai szövetségest Magyarországon, a Magyar Péter vezette TISZA Pártot.

Ismert: a TISZA európai parlamenti képviselői az EPP frakciójába szeretnének kerülni, Manfred Weber személyesen látogatott Budapestre Magyar Péterhez ennek érdekében. Olyan szövetségesekre talált a TISZA Pártban, akik a magyar érdekekkel szemben álló politikájának a folytatásában Manfred Webert támogathatják – jegyezte meg Kovács Attila. 

Az Európai Unió vezetőinek javasolt Ursula von der Leyent, António Costát és Kaja Kallast a korrupció mellett még a háborúpártiság köti össze – mondta az AK Európai Uniós kutatási igazgatója. Európának az az érdeke, hogy a szomszédságában zajló háború minél előbb véget érjen. Ne csodálkozzunk, ha az európai választók változást szeretnének, és a mostani személyi javaslat ennek a választói igénynek a semmibevételéről szól, szembemegy azzal – hangsúlyozta Kovács Attila. 

Dornfeld László von der Leyen kapcsán felidézte a Leyeni Hercegséget, amelyet Napóleon a XIX. század elején hozott létre bábállamként Németország egy részén. Ez jól rímel az Európai Bizottság újrázni szándékozó vezetőjének politikai karrierjére is: „közös, német-francia koprodukció, egy báb ezeknek az országoknak a kezében. És az, hogy mögüle most a támogatottság szépen lassan ki fog csúszni, elővetíti, hogy a közeljövőben neki sem lesz egyszerű dolga” – utalt a vezető elemző arra, hogy mind a francia elnök, mind a német kormánykoalíció támogatottsága drámaian megrendült az európai parlamenti választásokon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában