Nemes ügyek szolgái

2019.02.12. 17:17

304 jelölt esélyes az idei Nobel-békedíjra

A lista nem nyilvános: a szabályoknak megfelelően a névsort csak ötven év múltán lehet közzétenni.

219 embert és 85 szervezetet jelöltek az idei Nobel-békedíjra – közölte a kitüntetést odaítélő norvég bizottság kedden.

A jelöléseket január 31-ig kellett leadni. A jelöltek számát tekintve rekord évnek számított 2016, amikor 376 jelölés volt, az idei év a negyedik ebben a rangsorban.

A jelöltek kilétét a hagyományokhoz híven nem hozzák nyilvánosságra: a szabályzat szerint a névsort csak ötven év múltán lehet közzétenni.

A bizottság egyébként is azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

Értesülések szerint az idei év jelöltjei között van az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR),

valamint a görög-macedón névvita lezárása miatt Zoran Zaev macedón miniszterelnök és görög hivatali partnere, Alekszisz Ciprasz.

A norvég ellenzéki Szocialista Balpárt több tagja is közölte, hogy az eddig már kétszer is díjazott UNHCR-t jelölték. „Kezelnünk kell a menekültáramlatot új konfliktusok kirobbantása nélkül” – jelentette ki Karin Andersen, az ellenzéki párt parlamenti képviselője a Dagbladet című oslói napilapnak. A görög és macedón vezetőket európai parlamenti pártcsoportok jelölték.

Uided Bucsamaui, a 2015-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett tagja szintén úgy nyilatkozott, hogy Cipraszt és Zaevet jelölte.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, törvényhozások tagjai, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok.

A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét.

A díjjal kitüntetett nevét októberben hozzák nyilvánosságra.

A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én.

Tavaly a kitüntetést Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista vehette át, akik „a nemi erőszak, mint háborús fegyver alkalmazása” elleni küzdelmükért kapták meg a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában