Ország-világ

2021.08.19. 09:13

5 millió 693 ezer a beoltott, 123 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

Egy beteg meghalt, és újabb 123 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 693 214 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 502 086-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Bubnó Orsolya szülész-nőgyógyász beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. augusztus 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 810 781-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 046-ra. A gyógyultak száma 769 777.

Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 10 958.

Hatósági házi karanténban 879-en vannak, a mintavételek száma 6 467 683.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Közölték: a koronavírus delta variánsa több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.

Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás – írták.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az interneten lehet időpontot foglalni vagy a háziorvosnál is kérhető.

Hozzátették, 166 ezren már fel is vették a harmadik oltást.

Kiemelték, Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudnak regisztrálni. A 12-17 éves korosztályban eddig mintegy 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81 százalék) már fel is vették azt.

Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció – tették hozzá.

A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig az iskolának vissza kell jelezniük, hogy kérik vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával – jelezték a közleményben.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget – tudatták.

Emlékeztettek arra, hogy még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életet, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Azoknak, akik unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az eeszt lakossági portálra belépve kinyomtatniuk az uniós Covid-igazolást.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (145 029) és Pest megyében (112 444) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 836), Győr-Moson-Sopron (44 573) és Hajdú-Bihar megye (42 696). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 811 fertőzöttel.

Az elhunytakról bővebben ezen a linken tájékozódhat.

Borítókép: Bubnó Orsolya szülész-nőgyógyász beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. augusztus 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában