Testvéreivel együtt harcolt

2018.10.23. 14:17

56-os szabadságharcos: megérte fegyvert ragadni

Pongrácz András szerint a magyar forradalmárok verték ki az első téglát a kommunizmus falából.

Az Echo TV Tegnapi történelem című műsorában az egykori Corvin közi ellenálló, Pongrácz András, Földváry Kiss Réka történész és Ferkó Dániel műsorvezető beszélgetett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, a pesti srácok hősies küzdelmeiről.

Pongrácz András felidézte, gyakorlatilag bátyja, Ödön volt a „főnök” annak ellenére, hogy másik fivérét, Pongrácz Gergelyt választották meg parancsnoknak.

„Tulajdonképpen Ödön bátyám volt az, aki kitalálta a benzinesüvegeket, a Molotov-koktélt.

A Molotov-koktélhoz szereztük be az alkatrészeket, felmentünk a lakásokba, elkértük az asszonyoktól a paradicsomos üvegeket” – emlékezett vissza a szabadságharcos. Felidézte, a Corvin mozi lépcsőjére felállított ágyú tűpontossággal lőtte ki a szovjet ágyúkat.

Pongrácz András a forradalom leverése után Bálint bátyjával Ausztriáig gyalogolt, majd Angliába emigrált.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy megérte-e 62 évvel ezelőtt fegyvert ragadni, az egykori pesti srác elmondta, nagyon is megérte, hiszen

a magyar forradalmárok verték ki az első téglát a kommunizmus falából.

A forradalom összeforrasztotta az embereket – hívta fel rá a figyelmet Földváry Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke kiemelte, a magyar társadalom egésze beállt a forradalmi események mögé, voltak, akik fegyverrel harcoltak, voltak, akik a sebesültek ellátásával, vagy éppen élelemszállítással vették ki részüket a történésekből. A forradalmáról között voltak idősek, fiatalok – ahogy Földváry Kiss Réka fogalmazott –, hihetetlenül sokszínű és sokarcú volt ’56.

A Szovjetunió november 4-én bevonult Magyarország területére és leverte a forradalmat, de az ellenállás hetekig folytatódott. Földváry Kiss Réka elmondása szerint kialakult egy komoly politikai ellenállás, megkezdődött a röplapozás, voltak tüntetések,

létrejött egy olyan társadalmi akarat, ami óriási jelzés volt a hatalom számára.

„Legtovább a falu tartott ki, 1957. február-márciusig a régi, az ’56-os vezető réteg megmaradt, így nem véletlen, hogy a pufajkásokat kiküldték vidékre, hogy ott is szétverjék a forradalom megmaradt csíráit” – tette hozzá a történész.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Pongrácz András. Forrás: Youtube / Echo TV

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában