Ország-világ

2021.07.04. 14:15

A brüsszeli baloldal összezárt a 2006-os rendőrterror idején

A brüsszeli baloldal összezárt 2006-ban, amikor kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszéde, a személye és a kormánya ellen tüntető embereket pedig sorozatos atrocitások érték a rendőrség részéről. 2006. szeptember 19. és 21. között embervadászatot hajtottak végre Budapesten, azonban a Gyurcsány-kormány propagandája szerint szélsőségesek támadtak ellenük. Október 23-án az 1956-os események ötvenedik évfordulóját ünneplő békés tömeget érte brutális támadás.

Egy kormányhatározat alapján 15 év után kártérítést kap a 2006-os Kossuth téri tömegoszlatás áldozatainak egy olyan csoportja, amely még nem részesült kárpótlásban – idézte fel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsora a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének pénteki bejelentését.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Kossuth rádió felidézi, hogy 2006 szeptemberében, amikor kiszivárgott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde és a tüntetők egy kisebb létszámú, erőszakos csoportja megrohamozta az MTV székházát, a rendőrség elérkezettnek látta az időt, hogy bosszút álljon.

Esténként a Parlament előtti békés tüntetések után embereket hajkurásztak a belvárosban és a munkából hazafelé tartó, gyanútlan polgárokat vertek meg és tartóztattak le.

„2006. szeptember 19. és 21. között a magyar rendőrség szabályos embervadászatot hajtott végre Budapesten” – idézte fel Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az eseményeket.

Az akkor Strasbourgban dolgozó képviselő elmondta: hozzátartozóktól érkeztek levelek, hogy próbáljanak segíteni. Elkezdték feltárni az eseményeket, majd október 4-én Gál Kinga felszólalt a bel-és igazságügyi bizottságban, hogy rendőri brutalitás zajlik Brüsszel szeme előtt, ezért az eset kivizsgálását sürgette.

A képviselő október 6-án levelet írt az MSZP˜–SZDSZ-kormány igazságügy-miniszterének, azonban semmilyen reakció nem érkezett a kormány oldaláról.

„A brüsszeli liberális oldal összezárt, a Gyurcsány-kormány propagandája pedig arról szólt, mintha szélsőségesek támadtak volna, nem pedig arról, ami valójában történt: aki rosszkor volt rossz helyen akár hazafelé menet, összeverve került börtönbe vagy kórházba”

– fogalmazott Gál Kinga.

Ezt követően október 23-án, az 1956-os események ötvenedik évfordulóján megemlékező békés tömeget érte brutális rendőrtámadás. A Kossuth rádió archív anyaga visszaidézte a helyszínen lévők beszámolóit, akik elmondták, hogy a rendőrség könnygázzal, kardlappal és gumilövedékkel oszlatta a megemlékezők tömegét, akik között babakocsit toló édesanyák, családosok és idős emberek is voltak. A rendőrség a vendéglőkbe és a kórházakba is bement az emberek után.

„Szó szerint embervadászat zajlott. A felvételeket átküldtük a bel- és igazságügyi biztosnak, hogy ezt ne lehessen megengedni. Meghallgattuk az áldozatokat: a súlyos fizikai sérülések után súlyos lelki állapotban voltak, hiszen nem tudták, hogy mi fog történni velük” – idézte fel a képviselő. Gál Kinga elmondta, hogy 2006. december 7-én felvettek egy meghallgatást, amelyre meghívtak áldozatokat, valamint az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa is jelen volt.

A 2010 utáni kormányváltás kellett ahhoz, hogy elismerjék, milyen igazságtalanság történt az áldozatokkal.

Amikor Brüsszelben látható, hogy milyen ügyekért támadják 2010 óta folyamatosa a magyar kormányt, igencsak álságos, hogy kiknek az emberi jogai és sérelmei verik ki a biztosítékot a brüsszeli világban.

A 2006. október 23-án történt rendőrterror estéjén a Kossuth rádió Krónika című műsora megszólaltatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is, aki az események kapcsán úgy fogalmazott:

„Elvették tőlünk 1956 ötvenedik évfordulójának csodálatos ünnepét. […] Egy agresszív kisebbség nem engedte, hogy tisztelegjünk a múltunk előtt. A rendőrségnek az a dolga, hogy védje a többséget. Miért kell azt megengedni, hogy pár ezer ember, egy agresszív kisebbség terrorizálja a fél országot és nekünk kelljen magyarázkodni?!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában