visszaállt a forgalom

2018.12.22. 21:47

A budapesti járat is elindult a Gatwick reptérre

A londoni légikikötő forgalmát szerdán drónok zavarták meg.

Folyamatos volt szombaton a forgalom a londoni Gatwick repülőtéren, amelyet szerda estétől 33 órán át zárva kellett tartani drónok észlelése miatt, és péntek este is volt egy rövidebb zárlat. Szombati brit sajtóértesülések szerint a rendőrség egy helybéli házaspárt vett őrizetbe az ügyben, a repülőteret pedig egy izraeli drónfelderítő és -elhárító rendszer védi.

Gatwickről az easyJet brit légitársaság közlekedtet járatokat Budapestre. A szombati budapesti járat csaknem másfél órás késéssel ugyan, de felszállt, és szintén másfél óra késéssel, de rendben visszatért Gatwickre.

A csütörtöki zárlat idején az aznapra beütemezett két budapesti easyJet-járatot törölték. A pénteki budapesti easyJet-járatok már közlekedtek.

A csaknem másfél napos zárlat idején több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani; ez 140 ezer utast érintett.

A Londont kiszolgáló hat nemzetközi repülőtér közül a többi öt – Heathrow, Luton, Stansted, City, Southend – forgalma mindvégig zavartalan volt.

Gatwick légterében Chris Grayling brit közlekedési miniszter tájékoztatása szerint negyvennél is többször észlelték drónok berepülését a lezárás elrendelése és a forgalom újraindítása között. Grayling a BBC rádiónak nyilatkozva súlyos bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában