Járvány

2020.05.26. 23:26

A cseh áldozatok kétharmadának halálát nem a Covid-19 betegség okozta

Az elhunytak többnyire más krónikus betegségben is szenvedtek, gyakran nem is egyben.

Csehországban a koronavírus-járvány áldozatainak statisztikájában nyilvántartott személyek mintegy 60 százalékának halálát alapvetően nem a Covid-19 betegség okozta – jelentette ki Ladislav Dusek, a prágai Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója.

„Az elhunytak többnyire más krónikus betegségben is szenvedtek, gyakran nem is egyben. Leggyakrabban szívbetegségről, a légúti vagy cukorbetegségről volt szó” – mutatott rá Dusek kedden Prágában, a Károly Egyetem által megrendezett szakmai konferencián.

Arra a felvetésre, hogy meghaltak volna-e ezek az emberek a Covid-19 betegség nélkül is, Dusek szerint jelenleg nagyon nehéz, illetve nem lehet válaszolni. „Elemezni kell az adatokat” – szögezte le.

Csehországban hétfőig 317 ember, 185 férfi és 132 nő halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben. Egyharmaduk 85 évnél idősebb, további egyharmad pedig 75 és 84 év között volt. Az elhunytak negyede 65 és 74 év közötti életkorban volt, s csak egy ember volt fiatalabb 64 évnél.

A Covid-19 fertőzés következtében eddig mintegy 9 ezren betegedtek meg Csehországban, 60-70 százalékuk egy vagy több krónikus betegségben is szenvedett – mutatott rá Dusek. Az eddigi elemzések azt jelzik – fejtette ki -, hogy a legkockázatosabb tényező a betegeknél nem az életkor, hanem a krónikus betegség volt. Ez általában a magasabb életkorúaknál jelentkezik.

„Márciusban a 65 éven felüli fertőzöttek mintegy 25 százaléka volt egyben krónikus beteg is, jelenleg ez 12 százalék” – jegyezte meg az ÚZIS igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában