A felemelkedés útján

2018.08.09. 17:03

A gazdasági növekedés kézzelfogható előnyöket jelenthet a magyar családoknak

Erősödik a magyar gazdaság, az utóbbi négy évben az ipari növekedés terén élen járt a visegrádi országok között, azonban nem a növekedés önmagában a cél, hanem az, hogy a közösen megtermelt haszon Magyarország és a magyar családok számára kézzelfogható előnyöket  jelentsen – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára csütörtökön Jászberényben, a szombatig tartó V. Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórum megnyitóján.

György László, a Csángó Fesztivál keretében rendezett eseményen utalva George Steiner filozófus-szociológusra azt mondta, az életminőséget alapvetően négy tényező minőségével és mennyiségével lehet mérni. Az egyik az épített környezet minősége és mennyisége – mondta, megjegyezve, hogy a következő öt-hat évben 20 ezer milliárd forintot fognak költeni a magyar infrastruktúra fejlesztésére: utakra, hidakra, épületekre, kulturális létesítményekre.

Szavai szerint a természeti környezet minősége szempontjából Magyarország ma is már a világ felső öt százalékába tartozik, és a minisztérium célja, hogy 2030-ra az ország villamosenergia-termelésének legalább 90 százaléka szén-dioxid-semleges legyen.

Harmadik tényezőként említette a humán tőke minőségét, és célnak nevezte a 2010 óta javuló demográfiai folyamatok erősítését, megemlítve, hogy azóta a magyarok termékenységi rátája 1,2-ről 1,5 -re nőtt – mondta. Megújulnak az oktatási rendszerek is – mondta, és kijelentette, hogy az új Nemzeti alaptanterv (Nat) élményközpontúvá teszi az oktatást, a szak-és felnőttképzési rendszer is átalakul, hogy a huszonegyedik századi technológiai kihívásokra innovatív választ tudjon adni.

A negyedik tényező a társadalmi tőke, ennek alapja az a keresztény, európai kultúra, amelyből a gazdasági növekedés és társadalmi gyarapodás ered – közölte.

György László emlékeztetett rá, hogy a technológia egyre rohamosabb fejlődése kihívás elé állítja a magyar vállalkozókat, ezekre pedig a magyarok kreativitása és az innováció a válasz. Az innováció nemcsak új dolog létrehozását, feltalálását jelenti, hanem valami meglévő dolog megtanulását, megfelelő alkalmazását is – fűzte hozzá.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi ) kultúráért felelős államtitkára – aki egyben a rendezvény egyik fővédnöke is – a konferenciát megnyitó beszédében elmondta:

Magyarország elmúlt években tanúsított sikeres gazdaságpolitikája, eredményes társadalompolitikája, határozott külpolitikája és „meg nem alkuvó” nemzetpolitikája révén egy hosszú távú, a nemzet jövőjét emberöltőkre meghatározó, nemzetépítő és nemzetegyesítő korszakot nyitott meg. Magyarország a felemelkedés útjára lépett.

Szavai szerint az elmélyülő válságoktól szenvedő Európa szívében Magyarország saját, sikeres utat választott , amelynek legfőbb célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság ismét egységes, erős nemzetté váljon.

Fekete Péter úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet újraegyesítésének megtestesítője a magyar anyanyelv és a nemzeti kultúra, amely nemzedékek között és nemzedékről nemzedékre is élő, erős, lelki, szellemi, gazdasági sorsközösséget képes teremteni. Az élet tisztelete, az ember szeretete, a családi közösség védelme, az erős nemzetgazdasági és nemzeti kultúra váljon újra a nemzeti sors alapjává – mondta, hozzátéve: hisz abban, hogy ezen múlik a Kárpát-medencei magyar közösség megmaradása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában