Gátlástalan cimkézés

2019.06.26. 20:20

A Google nácinak bélyegez több neves jobboldali értelmiségit

A keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok szerint, hanem ideológiai alapon működik.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Egy kiszivárgott levél szerint az internetes óriás Átláthatósági és Etikai Csoportja arra készül, hogy az olyan „nácik”, mint Jordan Peterson, Ben Shapiro, vagy ismert jobboldali think-tank, a PragerU munkatársainak megnyilvánulásai, nem sorolja majd ajánlott tartalomnak.

Úgy tűnik, hogy a keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok, hanem ideológiai/politikai alapon működik az elvileg piaci logika mentén szerveződő Google-nél

- hívja fel a figyelmet a Mandiner írása.

Egyre nagyobb vihart kavar az Egyesült Államok közvéleményében az a kiszivárgott levelezés, amelyet a James O'Keefe jobboldali aktivista által alapított Project Veritas (PV) nevű watch dog szervezett hozott nyilvánosságra. Bár a levelezés hitelességét a Google nem ismerte el, egyelőre nem is cáfolta azt.

Project Veritas

A Project Veritast O’Keefe még 2010-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség számára is információt szolgáltasson a „liberális véleménykonglomerátum” működéséről.

A szervezet egyfajta jobboldali WikiLeaksként értelmezhető leginkább. A szervezet működése során számos olyan információt, levelezést hozott nyilvánosságra, amelyek segítettek belelátni az olyan vállalatok működésébe, politikai kapcsolataiba, mint a Google vagy a Facebook.

A Google feldarabolásának ötletével kezdődött a sztori

A PV a napokban egy olyan beszélgetést hozott nyilvánosságra, amely során Jen Gennai google-ös felsővezető arról győzködi Elizabeth Warren szenátort, álljon el a Google feldarabolását célzó terveitől. Gennai szerint ugyanis a feldarabolás utáni kisebb vállalatok nem tudnak olyan hatékonyan fellépni a nem kívánt tartalmak ellen, mint a techóriás.

Érvei alátámasztásaként Gennai a 2016-os választásokat hozta fel példának, ahol szerinte a sem a politikusok, sem a média, sem az internetes cégek nem ismerték fel azt a veszélyt, amit Donald Trump és a hozzá hasonló figurák jelentenek.

A felsővezető szerint azonban tanultak az esetből, s biztosította Warrent arról, hogy legközelebb elejét veszik ezeknek a folyamatoknak. Ezen beszélgetés tényét Gennai el is ismerte, szerinte egy magánbeszélgetés rosszul megválasztott szavai kerültek csupán nyilvánosságra.

Tiltólista

A most napvilágot látott levelezés pedig azt világítja meg, hogy pontosan hogyan képzeli az internetes óriás a 2016-os választásokkor esett „fiaskó” megismétlődésének elkerülését.

A PV által nyilvánosságra hozott, a Google Átláthatósági és Etikai Csoportjának levelezését tartalmazó dokumentumok szerint a cég munkatársai azt javasolják, a jobboldali értékeket valló személyek tartalmait ne tegyék ajánlott tartalommá.

Ez első látásra nem tűnik nagy érvágásnak, pedig fontos szempont. Hiszen így egy adott témában indított keresés automatikusan hátrébb sorolja a jobboldali véleményeket, másfelől az Egyesült Államokban jelentős szolgáltatásnak minősülő Google News nem szemlézi majd a jobboldali értelmiségiek cikkeit.

Mindez már önmagában problémás, de még árulkodóbb a kiszivárgott levelezés nyelvezete. A levelek szerint az olyan „nácikat”, mint Ben Shapiro, a nemrég Budapestre látogató és a Brain Baron előadást tartó Jordan Peterson, vagy a Dennis Prager nevével fémjelzett PragerU előadói, maradéktalanul mellőzni kell a keresési listák találatai és Google News hírei közül.

Tény, hogy a nevezett személyek markáns jobboldalisága szemet szúrhat a velük egyet nem értők körében, de a náci jelző használata esetükben messze nem megalapozott.

Így – a levelek alapján – úgy tűnik, hogy a keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok, hanem ideológiai/politikai alapon működnek az elvileg piaci logika mentén működő Google-nél.

Borítókép:

Jordan Peterson is egyike a Google által kipécézett jobboldali véleményformálóknak. A sztárpszichológus (j) ezen a képen éppen Budapesten tart előadást a Brain Bar Jövőfesztivál keretében a Szent István-bazilika előtt 2019. május 30-án.

MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában