Mianmari polgárháború

2021.06.02. 16:39

A karen kisebbség több ezer katolikus tagja is menekülni kényszerült

A karen kisebbség több ezer katolikus tagja is menekülni kényszerült a kelet-mianmari Kajáh államban lévő falvakból a hadsereg légi- és tüzérségi csapásai miatt – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírszolgálatra hivatkozva szerdán.

A menekülők a dzsungelben és a templomokban próbálnak biztonságba vonulni. A Kajáh állam fővárosában, Loikavban található Krisztus király-katedrálisban több mint 600-an kerestek menedéket.

Aloysius Thet Htve Aung, a loikavi egyházmegye szeretetszolgálatának, a Caritasnak az igazgatója az UCANewsnak arról számolt be, hogy az egyháznak nehézségei vannak az egyre nagyobb számú menekült humanitárius ellátásában.

– Égető szükség van megfelelő szálláshelyekre, gyógyszerekre és ivóvízre, mert megkezdődött az esős időszak, és egyes emberek, köztük gyerekek is már megbetegedtek – mondta a pap.

Az ENSZ becslései szerint Kajáh államban, ahol a kormányzati fegyveres erők április óta folytatnak harcot a Karen Hadsereg (KA) felkelőivel, június elsejéig mintegy százezren menekültek el az erőszak elől. Pünkösdhétfőn a mianmari hadsereg tüzérségi találata érte a Loikav közelében lévő Kajanthajar településen található Jézus Szíve templomot, a támadásában négyen életüket vesztették. A templom is súlyos károkat szenvedett.

A Thaifölddel határos Kajáh állam 290 ezres lakosságának mintegy fele keresztény.

Mianmari polgárháború

A mianmari hadsereg több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg februári hatalomátvételét követően a belső ellenálláshoz csatlakoztak. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart a konfliktusövezet erdőségeiben létrejött hevenyészett menekülttáborokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában