Járvány

2021.03.26. 16:10

A kenyai elnök bejelentette Nairobi lezárását

Az ország teljes területén felfüggesztették a sporttevékenységeket, a nemzetközi utazásokat pedig 96 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszthez kötötték.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök pénteken bejelentette, hogy határozatlan ideig lezárják a kelet-afrikai ország csaknem tízmillió lakosú fővárosát, Nairobit és négy szomszédos megyét a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Péntek éjféltől tilos a közúti, vasúti és légi közlekedés az erősen fertőzött területek, azaz Nairobi, Kajiado, Kiambu és Nakuru, valamint az ország többi része között. Az összejöveteleket is betiltották, és este nyolctól hajnali négyig kijárási tilalmat rendeltek el.

Bezártak a szórakozóhelyek és az éttermek, és tilos az alkohol árusítása.

Az ország teljes területén felfüggesztették a sporttevékenységeket, a nemzetközi utazásokat pedig 96 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszthez kötötték.

Emellett felfüggesztették a tantermi oktatást az iskolákban. A rendelkezés nem vonatkozik a vizsgázókra. A kenyai oktatási intézmények több mint tíz hónap lezárást követően nyithatták meg újra kapuikat január elején.

Az elnök televíziós beszédében elmondta: a szigorú intézkedéseket az indokolja, hogy a pozitív tesztek aránya a január végi 3 százalékáról több mint 20 százalékra emelkedett. Az új fertőzések hatvan százalékát a fővárosban regisztrálták.

Eközben a kórházban ápoltak aránya 52 százalékkal nőtt az elmúlt két hétben.

Kenyatta szerint a tétlenségnek nagyobb ára lenne, mint a jelenlegi, gazdasági szempontból népszerűtlen intézkedéseknek. Az elnök szerint mindenképpen szükség van a korlátozásokra a járvány megfékezése érdekében.

Az államfő szakértőkre hivatkozva kiemelte: a harmadik hullám március eleje óta erősödik, tetőzését pedig a következő 30 napban várják napi 2500-3000 esettel. Az elmúlt héten ezer-ezerötszáz között volt a napi új fertőzöttek száma.

A kelet-afrikai országban 126 170 fertőzöttje és 2092 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. Kenyában március 5-én kezdődött meg az oltási kampány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában