Trianon 100

2020.06.04. 14:41

A magyarok többsége fontosnak tartja az emlékezést Trianonra

1920. június 4-én került aláírásra az első világháborút hazánk számára lezáró, és a történelmi Magyarország szétszakítását eredményező trianoni békediktátum. A 100. évfordulóra tekintettel a közbeszéd egyik meghatározó témájává lépett elő a szóban forgó döntéshez való viszonyulás, illetve az emlékezetpolitika fontossága, ezért a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét e kérdésekben.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a magyarok elsöprő többsége jól informált az említett évforduló kapcsán:

a megkérdezettek 91 százaléka tisztában van azzal, hogy idén van a trianoni döntés 100. évfordulója, és mindössze a 9 százalékuk nem értesült erről.

Szintén tájékozottnak tekinthető a lakosság a békeegyezmény rendelkezéseit illetően. A felmérés szerint a válaszadók 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szóban forgó döntés az első világháború lezárásával és hazánk területei tekintélyes részének elcsatolásával járt, ezzel szemben a 17 százalékuk nem tudja, hogy miről szól a trianoni egyezmény, illetve nem rendelkezik véleménnyel ebben a kérdésben.

Érdekesség, hogy társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a nemzeti emlékezet fontosságáról:

a megkérdezettek 83 százaléka elengedhetetlennek tartja megemlékezések rendezését a trianoni döntés 100 éves évfordulóján, továbbá a 81 százalékuk szerint fel kell idéznünk azt, ami Magyarországgal történt 1920-ban.

Ugyanakkor a 14 illetve 16 százalékuk arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs szükség a megemlékező rendezvényekre, valamint a múltat inkább el kellene feledni.

Kijelenthető továbbá, hogy a válaszadók közel fele (47 százalék) számára az említett évforduló a nemzeti összetartozást, a határon túli magyarsággal vállalt sorsközösséget fejezi ki, míg a 34 százalékuk a történelmi időkre való emlékezés szempontjából tartja fontosnak a múlt felidézését. Azok aránya, akik a békediktátum felülvizsgálata céljából ítélik szükségesnek Trianon felelevenítését, mindössze 18 százalékra tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában