Járvány

2020.09.13. 07:32

A maszk nélküli vásárlókat nem fogják beengedni a boltokba

Első alkalommal a boltost és a vevőt megbüntetik, másodjára figyelmeztetik a kereskedőt, harmadjára viszont be is zárathatják az üzletét, ha a vásárlás során bárki, aki bent tartózkodik, elmulasztja a maszkviselési kötelezettséget.

Debrecen, 2020. június 3. A COVID-19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklődés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, őstermelők és szakboltok kínálják a portékát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött a kormány, amelyet a miniszterelnök jelentett be a szombat esti tévéinterjújában.

Ez egy keserű pirula a kereskedők számára, hiszen azt jelenti, hogy már a bejáratnál ellenőrizniük kell a vásárlót, hogy visel-e maszkot, és a boltost is felelősség terheli a maszkviselésért az üzlet területén. Ahogy a kormányfő is utalt rá, ne akarjunk virológusok lenni, de azt látjuk, hogy súlyosbodik a fertőzöttség mértéke az országban, ezért az ilyen jellegű intézkedést el kell fogadni a vásárlók és az eladók érdekében, le kell nyelni a pirulát – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak kapcsán mondta ezt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a köztévén szombat este adott exkluzív interjúban bejelentette: a kormány szigorításról döntött, például a kötelező bolti maszkviselés kapcsán.

Eszerint ha a vásárlás során valaki nem visel maszkot – boltos vagy vevő –, akkor büntetésre számíthat, majd a kereskedő figyelmeztetése után akár be is zárathatják az üzletet, ha többszörösen megszegik ott a maszkviselési kötelezettséget.

Maszk nélkül nincs bevásárlás

Vámos György kitért rá: erre az egyetlen megoldás az, ha egész egyszerűen

nem engedik be a kereskedők azt a vevőt, aki nem hajlandó felvenni a maszkot.

Mint mondta, a vásárlók többsége eddig is felelősen viselkedett, hordta a maszkot az előírások szerint, ezzel együtt nem lesz könnyű feladat elérni, hogy kivétel nélkül mindenkit rávegyenek a kötelezettségre, erre külön rá kell készüljenek a cégek.

„Egyrészt a vásárlói tájékoztatást ki kell egészíteni azzal, hogy maszk nélküli bent tartózkodás esetén minden esetben bírságolás jár, amit a vevőnek is kell fizetnie, ha őt éri tetten az ellenőrzés. Emellett a boltost is megbüntetik. Emiatt fel kell készüljön a lakosság arra, hogy

maszk nélkül sehol nem fogják beengedni a kereskedelmi egységekbe, ez befolyásolhatja a napi fogyasztási cikkek megszokott beszerzését”

– jelentette ki az áruházláncokat tömörítő szövetség képviselője.

Úgy folytatta, a boltokban ehhez a feladathoz több dolgozóra is szükség lesz,

a kereskedőknek ezért azonnali hatállyal meg kell kezdenie a felkészülést az ellenőrzések szigorításával járó feladatok ellátására

– szögezte le Vámos György.

Jogos a büntetés

„Senkinek nincs oka félni, ha viseli a maszkot a vásárláskor, akkor nem kap büntetést se a vevő, se a boltos. Ha viszont minden korábbi figyelmeztetés ellenére továbbra is megszegik a jogszabályi kötelezettséget, akkor jogos, hogy pénzbeli szankciókat vezetnek be” – jelentett ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba kiemelte: hetek óta hangoztatják a virológusok, az erre felhatalmazott szakemberek, hogy hordani kell a maszkot, mert – mint azt szombaton a Nemzeti Népegészségügyi Központ is közölte –:

zárt térben 80 százalékkal csökken a fertőzés aránya, ha a bent lévők közül mindenki felveszi a száját, orrát eltakaró védőviseletet.

„Eljutottak arra a szintre a napi esetszámok, amikor már nincs más választás, mint hogy törvényi erővel kell rákényszeríteni a maszkellenes vírustagadókat a szabálykövetésre” – szögezte le.

Ki fizeti a maszkot?

A lapnak iparági körökből jelezték: több üzletben jellemző, hogy az alkalmazottak azért nem viselnek maszkot, mert a munkáltatójuk elmondása szerint nekik az nem kötelező. Emögött sokszor az áll, hogy így a kereskedő megspórolja a munkavállalónak kötelezően járó munkavédelmi eszköz biztosítását, ami márpedig jár a dolgozónak a munkaidőben.

A szakszervezeti vezető ennek kapcsán azt mondta, hogy nem tud ilyen konkrét esetről, viszont az tény, hogy jogszerűen várja el a bolti dolgozó, hogy nyitástól zárásig, azaz a munkaidejében maszkkal lássa el őt az üzlet üzemeltetője. Ezzel együtt felszólította a kereskedelmi munkaadókat, hogy – tekintettel a járvány terjedésére és a kormány szigorítására az ellenőrzések terén –

biztosítsák a dolgozóiknak a higiéniai szempontból megfelelő mennyiségű maszkkészletet,

hogy ne a kispénzű beosztott pénztárcája bánja a maszkviselés hiányának terheit.

„Sőt arra kell törekedni, hogy senkinek ne kelljen fizetnie büntetést, főleg ne kelljen bezárni üzleteket, hanem inkább viselje mindenki a maszkot!” – hangsúlyozta Bubenkó Csaba, aki szerint

a mostani továbblépés – ami fenyegetően jelen van mostantól a szabad vásárlások során – a vírustagadóknak, maszkelleneseknek köszönhető.

Borítókép: A COVID-19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklődés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, őstermelők és szakboltok kínálják a portékát. Debrecen, 2020. június 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában