A nemzeti régiókról szóló petíció határidejének meghosszabbítását kérik

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét – közölte szerdán az SZNT.

Az SZNT közleménye emlékeztet, hogy még egy hónap áll rendelkezésre a szükséges egymillió aláírás összegyűjtéséhez.

Eddig elektronikusan negyedmillió európai polgár támogatta a kezdeményezést, a papír alapú aláírások összesítése a járványhelyzet miatt egyelőre elmaradt. Felidézik, hogy a rendkívüli járványhelyzet miatt a támogatási folyamat lelassult, illetve a papír alapú aláírások esetében leállt, ezért a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy a határidő meghosszabbítását, illetve átütemezését kérik Brüsszeltől.

Az Európai Bizottságnak küldött levélben két időpontot is kértek, azt javasolták, hogy a hat hónapos hosszabbítást attól az időponttól számítsák, amikor vagy az EU tagállamainak többségében megszűnnek a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, a személyek szabad mozgását, illetve a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó intézkedések, vagy amikortól a polgári kezdeményezést elindító polgári bizottság arról tájékoztatja az Európai Bizottságot, hogy készen áll az aláírásgyűjtés folytatására.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Az SZNT emlékeztetett, hogy

az Európai Bizottság hivatalos válaszáig, illetve a május 7-i határidőig az aláírásgyűjtés folytatódik. A támogató aláírásokat elektronikus formában a www.nemzetiregiok.eu címen lehet rögzíteni.

A kezdeményezőknek május 7-ig minimum hét uniós tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a kezdeményezés a brüsszeli döntéshozók asztalára kerülhessen.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában