overlord hadművelet

2019.06.05. 07:07

A normandiai partraszállásra emlékeznek Angliában

Donald Trump amerikai elnök és sok más külföldi vezető részvételével emlékeznek meg szerdán a dél-angliai Portsmouth kikötővárosában a nyugati szövetségesek 

Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba. Látogatását úgy időzítették, hogy részt vehessen a nagyszabású évfordulós rendezvényen.

A Downing Street által szerda hajnalban hivatalosan közzétett program szerint a megemlékezésen 15 olyan ország vezetői lesznek jelen, amelyeknek katonái Nagy-Britanniával vállvetve harcoltak Normandiában.

Az amerikai elnökön kívül részt vesz az eseményen mások mellett Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Scott Morrison ausztrál kormányfő, Charles Michel belga miniszterelnök, Andrej Babis cseh kormányfő, Mark Rutte, a holland kormány vezetője, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Richard Rasi szlovák miniszterelnök-helyettes.

Nagy-Britanniát II. Erzsébet királynő, Károly trónörökös és Theresa May miniszterelnök képviseli, és jelen lesz háromszáznál is több veterán, akik részt vettek az 1944. június 6-i normandiai partraszállással indult Overlord hadműveletben.

May hivatala a programismertetőben hangsúlyozza, hogy a hivatalos csúcstalálkozóktól eltekintve a 2012-es londoni olimpia óta nem gyűlt össze ennyi külföldi vezető Nagy-Britanniában.

A megemlékező ceremóniára Portsmouth kikötőjébe érkezett a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, a 280 méter hosszú, 65 ezer tonna vízkiszorítású Queen Elizabeth repülőgép-hordozó, amelyre F-35 típusú harci repülőgépeket telepítenek majd.

A 300 veterán Portsmouth-ból egy külön erre a célra bérelt hajóval a rendezvény után ismét átkel Normandiába, ugyanazon az útvonalon, amelyen 75 éve elindultak a partraszállási hadművelet keretében.

Donald Trump nagy-britanniai állami látogatása a portsmouth-i rendezvény után befejeződik.

Az amerikai elnököt hétfőn II. Erzsébet királynő fogadta hagyományos pompával a londoni Buckingham-palotában. Trump kedden Theresa May miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten.

A brit uralkodó évente csak egy-két alkalommal lát vendégül külföldi államfőket, így a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás.

A 93 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója, trónra lépése, vagyis 1952 óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson, köztük három amerikai elnököt: George W. Bush-t 2003-ban, Barack Obamát 2011-ben és most Donald Trumpot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában