meleg étel

2020.06.06. 08:53

A nyári szünetben is biztosított a rászoruló gyermekek étkezése

A leghosszabb iskolai szünetben is napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek.

Debrecen, 2016. július 4. Elvitelre kapott ebédért állnak sorban rászorulók a debreceni Lilla Téri Általános Iskola Nagysándor József Általános Iskolai tagintézményének konyháján 2016. július 4-én. Akár 208 ezer gyerek kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezõvé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását, és az ehhez szükséges forrást is biztosítja. Ebben az évben összesen 5,3 milliárd forintot fordítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ, hátrányos helyzetû gyermekek tavaszi, nyári, õszi és téli tanítási szünetekben - összesen 70 szünidei napon át - történõ étkeztetésére. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél idén is írásban lehet igényelni az arra jogosult gyermekek számára. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosított legyen a hátrányos helyzetű gyermekek megfelelő étkezése.

2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.

2010 óta közel háromszorosára nőtt a gyermekétkeztetésre fordított támogatás. Jövőre pedig tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke: 2021-ben már több mint 86 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A veszélyhelyzet miatt az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az iskolai étkeztetés lehetőségét június 26-ig kell biztosítania az intézményeknek. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára pedig a szünidei gyermekétkeztetést június 16-ától kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak.

Borítókép: Elvitelre kapott ebédért állnak sorban rászorulók a debreceni Lilla Téri Általános Iskola Nagysándor József Általános Iskolai tagintézményének konyháján 2016. július 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában