vita

2019.03.19. 11:56

A pánamerikai főútvonal eltorlaszolásával tiltakoznak az őslakosok

Szerintük ugyanis Bogotá nem tartja tiszteletben azt a csaknem ezer megállapodást, amelyet az évek során kötöttek velük az előző kormányok.

Ismét eltorlaszolták az őslakosok Kolumbiában az ország nyugati részét átszelő pánamerikai sztrádát a délnyugati Cauca megyében, jogaik érvényesítését követelve, és ezzel megbénították az északról délre irányuló áruforgalmat, illetve komoly fennakadásokat okoztak az üzemanyag-ellátásban is.

Az ország több pontján hétfőn már kilencedik napja tartott a demonstrációhullám. Az RCN televíziós társaság szerint az őslakosok több helyen is lezárták úttorlaszokkal a pánamerikai autópályát. A blokád miatt a mezőgazdasági termékek a raktárakban maradtak, de nemcsak az árucsere akadozik, az üzemanyag-ellátásban is nehézségek keletkeztek, sorok kígyóznak a Caucától délre fekvő Narino megye benzinkútjai előtt.

Elisabeth Pena, a Caucai Őslakosok Tanácsa (CRIC) nevű szervezet szóvivője szerint összesen mintegy 20 ezren vonultak az utcákra. A délnyugati Cauca megyében három helyen is demonstrálnak, és úttorlaszokat emeltek Narino, Huila, Caldas és Narino megyében is. Pena azzal indokolta az őslakosok megmozdulását, hogy Bogotá nem tartja tiszteletben azt a csaknem ezer megállapodást, amelyet az évek során kötöttek velük az előző kormányok. E dokumentumok meghatározzák egyebek mellett az őslakosok földhasználati jogait, kötelezik Bogotát arra, hogy egyeztessen velük az általuk lakott területeken tervezett bányaipari beruházásokról, illetve az őslakosok hatáskörébe utalja az iskolai oktatást is.

A híradások szerint mintegy 11 különböző, az őslakosok jogait képviselő csoport vesz részt a tüntetéseken. A tiltakozók több emberi jogi aktivista és közösségi vezető meggyilkolása miatt is az utcára vonultak. A bűnesetek a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet 2016-os békemegállapodása óta történtek.

Az őslakosok szerint az autópálya blokádját addig tartják fenn, amíg Iván Duque elnök nem keresi fel őket személyesen. Nancy Patricia Gutiérrez belügyminiszter azonban azt mondta, hogy az elnöki látogatás feltétele az úttorlaszok elbontása. Bejelentette azt is, hogy a kormány bizottságot állít fel a követelések kivizsgálására.

A demonstrálók a hatóságokat azzal is megvádolták, hogy aránytalan erőt alkalmaznak velük szemben: Elisabeth Pena szerint csak Caucában 16 ember sérült meg – közülük heten súlyosan – összetűzve a biztonsági erőkkel. A hatóságok szerint egy rendőrt sósavval öntöttek le, a tömegből pedig rájuk lőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában