Ország-világ

2021.01.16. 09:07

A Pfizer megerősítette: ideiglenesen kevesebb vakcinát szállít az EU-nak

A következő héten az eredeti várakozásnál kevesebb vakcinát szállíthat le az Európai Unióba a Pfizer.

Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A Pfizer összeállította tervét, mely lehetővé teszi az európai gyártáskapacitás bővítését, és így a második negyedévtől kezdve lényegesen nagyobb mennyiségű vakcina előállítását. Ennek érdekében a gyártási folyamatokban bizonyos módosításokat kell végrehajtani, melynek következménye, hogy a következő héten, ideiglenesen csökken a belgiumi Puursban lévő gyártóhelyünkről szállított vakcina dózisok mennyisége – erősítette meg a Financial Times korábbi információit a gyógyszergyártó – írja a Világgazdaság.

A január 25-i héttől az Európai Unióban visszatérnek az eredeti szállítási terveikhez, február 15-től pedig már a megnövelt mennyiségű szállítási igényeknek terveznek eleget tenni. Így a cég közlése szerint az első negyedévre vállalt vakcina mennyiségeket is teljesítik, továbbá jelentősen megnövelik a szállított vakcina dózisok számát a második negyedévtől.

A vállalatok a frissített szállítási ütemtervekről tájékoztatni fogják az Európai Bizottságot, az EU tagállamait és a változás által érintett más országokat.

A Pfizer és a BioNTech kitartóan dolgozik azon, hogy világszerte támogassák a további oltási kampányok bevezetését azáltal, hogy nemcsak saját gyártókapacitásukat bővítik, hanem további beszállítókat és szerződéses gyártókat is felvesznek a teljes gyártókapacitás növelése érdekében – áll a cég közleményében.

Tiltakoznak az európai országok

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette pénteken, hogy a következő két hétben csúszások várhatók. Hat európai uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult a brüsszeli testület vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték mindezt.

Borítókép: egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában