Ostrom alatt áll Európa

2020.08.19. 23:20

A szlovén hatóságok 257 migránst tartóztattak fel egyetlen nap alatt

A ljubljanai és Novo Mesto-i rendőrök kedden 257 illegális bevándorlót tartóztattak fel, és hét embercsempészt vettek őrizetbe az ország déli és délkeleti részében tartott fokozott ellenőrzés során – közölte a belügyminisztérium.

Az akcióban, amely a horvát és az olasz határszakaszra terjedt ki, különleges kutyás egységek is részt vettek és drónokat is bevetettek.

Crnomelj közelében számos migránscsoportot fogtak el, gyalog érkeztek Horvátországból, 62 afganisztáni és 22 pakisztáni állampolgár volt köztük. Ugyanebben a körzetben 48 bangladesi állampolgárra bukkantak egy kamion rakterében, amelyet egy ukrán állpolgár vezetett.

Cerknica városában, Ljubljanától 35 kilométerre egy furgonban 42 illegális bevándorlót találtak. A gépjárművet két szlovén állampolgár vezette.

Metlika körzetben kilenc afgán állampolgárt fedeztek fel, akik egy afgán és egy kubai állampolgár segítségével, olasz rendszámú autóval folytatták volna útjukat Olaszországba, miután gyalog keltek át a horvát-szlovén határon.

Kocjev körzetében három afgánt fogtak el egy ukrán autóban. Az ország többi részén kedd estig további 35 illegális bevándorlót tartóztattak fel a rendőrök.

A belügyminisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint az év elejétől augusztus 18-ig 8762 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, ami negyvennel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Bár az év első felében a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó szigorú intézkedések miatt csökkent a határsértések száma, a szlovén rendőrség arra figyelmeztetett, hogy júliusban és augusztusban ismét növekedni kezdett a migrációs nyomás.

A horvát határhoz közeli boszniai Una-Szanai kantonban (megyében) jelenleg hétezer migráns tartózkodik, és csak ezek felének van hely a befogadóközpontokban, négyezren Bihac, Cazina és Velika Kladusa utcáin kóborolnak, és a szabadban vertek sátort. Utóbbi város lakói vasárnap óta tüntetnek, és próbálják megakadályozni, hogy a migránsokkal teli buszok bejussanak a településre. A boszniai sajtó szerint tarthatatlan a helyzet a megyében.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában