tálib offenzíva

2021.08.09. 20:00

Újabb tartományi székhelyet foglaltak el Afganisztánban

Újabb tartományi székhelyet foglaltak el hétfőn Afganisztánban a tálibok, és megkezdték az előkészületeket az észak-afganisztáni Balh tartomány székhelye, Mazari-Sarif bevételére.

A radikális iszlamista lázadók hétfőn az észak-afganisztáni Szamangán tartomány székhelyét, Aibakot foglalták el. A Kunduztól mintegy száz kilométerre délnyugatra fekvő, 120 ezer lakosú Aibak ellenállás nélkül adta meg magát.

A tálibok vasárnap néhány óra alatt ellenőrzésük alá vontak három tartományi székhelyet: Kunduzt, Talikant és Szári-Pult.

Megkezdték az előkészületeket Mazari-Sarif bevételére

az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató iszlamisták. A Balh tartományi rendőrség közlése szerint a várostól harminc kilométernyire zajlanak a harcok.

A tálibok eddig hatot foglaltak el a 34 tartományi székhely közül,

miután szombaton megszállták a Szári-Pultól északra fekvő Sibargant – Dzsauzdzsán tartomány székhelyét –, a korábbi alelnök Abdur-Rasíd Dosztúm hadúr erősségét, pénteken pedig Zarandzsot, az Iránnal határos Nimrúz tartomány székhelyét.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az iszlám törvénykezést szigorúan alkalmazó tálibok 1996 és 2001 között már irányították az országot, amíg az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség meg nem döntötte a hatalmukat. Mindeközben a katari fővárosban, Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter elutasította azokat a felhívásokat, hogy a német katonák térjenek vissza Afganisztánba Kunduz elfoglalása után, ahol egy évtizeden át állomásoztak. Az Egyesült Államok után a német kontingens volt a második legnagyobb létszámú Afganisztánban, amely a kunduzi harcokban a legtöbb katonáját veszítette el a második világháború óta.

„Felkészült-e társadalmunk és a parlament, hogy fegyveres erőket küldjünk egy háborúba, s hogy sok katonával ott maradjunk legalább egynemzedéknyi ideig? Ha nem, a legjobb megoldás, ha a partnereinkkel közösen kivonulunk” – írta a tárcavezető a Twitteren.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfői közleménye szerint az elmúlt három napban legalább 27 gyerek halt meg, és legalább 136 sebesült meg a harcok következtében három déli tartományban, Kandahárban, Paktiában és Hosztban. Az UNICEF szerint az erőszak fokozódása és kegyetlen jellege miatt a gyermekek élelmezése is nehézségekbe ütközik az évtizedek óta konfliktusok sújtotta országban. Az ENSZ Gyermekalapja arra is felhívta a figyelmet: nő a gyermekkatonák száma, és sok gyermek számára lelki sérülést okoz, hogy kénytelen végignézni a hozzá közel állók ellen elkövetett atrocitásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában