hagyományok

2019.11.28. 12:08

A tibeti vezetők szerint a dalai lámának kell döntenie az utódjáról

Az utód kiválasztása bonyolult eljárás.

A dalai láma az egyedüli felhatalmazott arra, hogy eldöntse, hogyan válasszák ki az utódját – határoztak az indiai száműzetésben élő tibeti közösség magas rangú vallási és politikai vezetői szerdán.

„Ha a Kínai Népköztársaság kormánya politikai célból jelöltet választ a dalai láma utódául, a tibeti nép nem fogja őt elismerni és jelöltként tisztelni” – olvasható az indiai Dharamszalában több mint 100 résztvevő jelenlétében tartott gyűlésen elfogadott határozatban.

A jelenleg 84 éves, XIV. dalai láma utódjának kiválasztása régóta vita tárgya Kína és a száműzetésben élő tibeti közösség között.

Hagyományosan a dalai láma reinkarnációját egy 800 éves módszerrel választják ki különböző jelek alapján. Az utód kiválasztása bonyolult eljárás. Olyan fiúkat keresnek, akik a dalai láma halála idején születtek, megmutatják neki az elhunyt dalai láma személyes tárgyait és megfigyelik a reagálását, a dalai láma által hagyott utasítások vagy rajzok alapján.

„A döntés joga, hogy miként kell megjelennie a XIV. dalai láma reinkarnációjának, kizárólag őszentségét, a XIV. dalai lámát illeti” – áll a határozatban.

„Az egymást követő dalai lámák és a tibeti nép közötti kapcsolat olyan, mint a fej és nyak, illetve mint a test és az árnyéka között, soha nem választható el egymástól” – áll a határozatban.

A dokumentum szerint ezért kell folytatni a következő dalai lámák kiválasztását a reinkarnációval.

A határozatot a Dharamszalában száműzetésben élő tibeti kormány által összehívott értekezleten fogadták el.

A XIV. dalai láma az 1959. évi tibeti felkelést követő kínai megtorlás elől menekült Indiába, több száz tibeti kíséretében. Kína szakadárnak tekinti őt.

A dalai láma talányosan válaszolt a minap az utódlásával kapcsolatos kérdésekre. Több interjúban is azt sejttette, hogy ő az utolsó dalai láma, az utódját választani kellene, mint a pápát, vagy akár nő is lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában