Bevándorlás

2018.11.09. 05:46

A Trump-kormány korlátozza a menedékkérelem lehetőségét

A csütörtökön ismertetett új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátusra.

Szigorítja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét a Trump-kormány. A napokon belül hatályba lépő új rendelkezés értelmében csak az adhat be menedékkérelmet, aki a hivatalos határátkelők egyikénél lépi át az ország déli határát – derül ki az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közös nyilatkozatából.

„Menekültügyi rendszerünk az indokolatlan menedékkérelmek terhét nyögi, ami aránytalan terhet ró az államra,

s ezért azok, akik valóban megérdemlik, nem tudnak elég gyorsan menekültstátushoz jutni”

- indokolta a döntést a belbiztonsági tárca.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a cél a hivatalos határátkelők felé terelni a menedékkérőket, mert ott a hatóságok jobban fel vannak készülve arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a menedékkérelmeket.

Jogvédők szerint ugyanakkor az új szabály jogsértően korlátozza a menedékkérelem jogát.

„A törvény külön kiemeli, hogy bárki nyújthat be menedékkérelmet, függetlenül attól, hogy hivatalos átkelőn lépett-e be az országba. Ezt nem lehet ügynökségi, vagy elnöki rendelettel megkerülni” – fogalmazott Omar Jadwat, az Amerikai Polgári Jogi Unió bevándorlók jogaival foglalkozó projektjének igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában