Ország-világ

2021.06.03. 07:22

A választókkal fizetteti meg a baloldal a parlamenti bohóckodást

Milliós képviselői fizetések mellett is a saját szavazóiktól koldulnak a baloldal képviselői.

Budapest, 2019. március 15. Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő (b-j), kezükben az ellenzék Márciusi kiáltványa a Kossuth téren, az Országház előtt 2019. március 15-én. Az ellenzéki pártok a Szabad sajtó útján tartott demonstrációjának résztvevői közül többen átvonultak a Kossuth térre. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Lassan külön „üzletággá” válik egyes baloldali képviselőknél, hogy a parlamenti rendbontások után a választóikkal fizettetik meg a házszabály megsértése miatt kiszabott büntetésüket – írja a Magyar Nemzet.

Jakab Péter egy olyan komédiás, aki hétről hétre bohócot csinál magából. Ez havi hatmillió forintba kerül a választópolgároknak, hiszen fizetést, autót és sofőrt is kap mindezért a Parlamentben nyújtott produkcióért – közölte az Országgyűlésben hétfőn Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, Jakabot Gyurcsány alkalmazza, de nem az eszéért, hanem azért, hogy csörgősipkát tegyen a fejére, és azt rázza. Ez a viselkedés most várhatóan csaknem tízmillió forintjába fog kerülni a képviselőnek, aki a büntetés kifizetésére gyűjtésbe kezdett a választói körében, és eddig mintegy hatmilliót sikerült is összekalapoznia.

A Facebook-bejegyzéseiben parizert majszoló egyszeri honpolgár szerepében tetszelgő politikus egyébként pontosan havi 6,2 millió forintot keres politikusként, és a jövedelméhez saját szolgálati autó és sofőr is jár. Sokan ezért is tartják álságosnak, hogy gyűjtésbe kezdett szimpatizánsainak körében.

Ennek ellenére a pártelnök továbbra is áldozati pózban nyilatkozgat. „Soha nem fogok elhallgatni, akkor sem, ha büntetésből a házamat viszitek!” – írta például harcos hangnemben a pártelnök a Facebook-oldalán, ezt követően azonban május végéig mindennap közzétett egy bejegyzést, amelyben arra buzdította szavazóit, hogy támogassák anyagilag a Jobbikot.

Érdemes visszaidézni, hogy a Jobbik volt az a párt is, amelynél az Állami Számvevőszék tavaly kiadott jelentése szabálytalanságokat állapított meg a szervezet 2017–2018-as gazdálkodásában.

A jelentés azt írta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem biztosította a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartását.

Nem Jakab Péter az egyetlen azonban a baloldali politikai szereplők közül, aki a szimpatizánsaival fizetteti meg szabálysértéseinek az árát. Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért frakcióvezető-helyettese például márciusban kapott 8,2 millió forintos büntetést a parlament házelnökétől, amelyet több közösségi médiás bejegyzésben is kifogásolt. Ezekben szintén arra kérte követőit, hogy anyagilag is támogassák pártja további „küzdelmét a Fidesz ellen”. Az idei vagyonnyilatkozata alapján Tordai valóban az egyik legjobban eladósodott baloldali politikus.

Ellentétben Hadházy Ákossal, a másik „nagy kéregetővel”, aki országgyűlési képviselőként havi 1 103 400 forint tiszteletdíjat kap, valamint 25 százalékban tulajdonosa a Hadházy-Vet Kft.-nek, amelynek nyereségéből ötven százalékban részesedik. A cég pedig 2019-ben 39,196 millió forint bevételt könyvelt el. Hadházy Ákos – aki a Momentum egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltje Zuglóban, a baloldali előválasztáson – az idei adóbevallása szerint 5,1 millió forintot gyűjtött össze szimpatizánsaitól, amelyből hárommillió forintot a politikai akciói közben elkövetett szabályszegésekkel összeszedett bírságokra költött. A fennmaradó kétmillió forint sorsát azonban a mai napig homály fedi. A képviselő a járvány alatt szervezett dudálós tüntetése miatt további 750 ezer forint büntetést kapott a rendőrségtől, amelyre azonban a lakására bejegyzett alapítvány gyűjtötte össze a támogatásokat, így az nem jelent meg a vagyonnyilatkozatában.

Borítókép: Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő, kezükben az ellenzék Márciusi kiáltványa a Kossuth téren, az Országház előtt 2019. március 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában