Járvány

2021.08.07. 22:44

A védettségi igazolvány ellen tüntettek Olaszországban

A tüntetők megfogadták, minden szombaton tiltakoznak, addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája.

Olaszországban több helyszínen tüntettek szombaton, miután az olasz kormány a héten minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, valamint a szabadtéri kulturális és sporteseményeken.

Ezrek vonultak utcára Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban.

A tüntetők megfogadták: minden szombaton tiltakoznak, addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája.

A megmozdulások szervezői jelezték: jogi lépéseket tesznek az ellen, hogy az olasz kormány az év végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely több korlátozás alapja.

A római kormány csütörtökön rendeletet alkotott arról, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló minden diák csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe, valamint ezzel utazhat a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A pedagógusok és a diákok öt napi türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak.

A védettségi igazoláshoz az kell, hogy az illető vagy be legyen oltva koronavírus ellen (kétadagos vakcina esetén elég már az első adag), vagy friss negatív vírustesztje legyen, vagy az, hogy hat hónapnál nem régebben gyógyult fel a betegségből.

Olaszországban 128 187 halálos áldozata és 4 383 787 fertőzöttje van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint. Az elmúlt huszonnégy órában 6599 új esetet regisztráltak, és 24-en vesztették életüket a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány csúcsán, 2020 végén 40 902 és 993 volt ez az adat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában