be nem tartott ígéretek

2019.03.31. 14:18

A vidéki Spanyolország elnéptelenedése ellen tiltakoznak Madridban

A vidéki Spanyolország elnéptelenedése ellen tiltakozók tömege vonult utcára vasárnap Madridban.

„Jövőt akarunk a falvainknak!”, „Beruházások nélkül... elnéptelenedés” – egyebek mellett ezekkel a transzparensekre írt jelszavakkal követeltek figyelmet a problémának a tüntetők, akik az ország különböző térségeiből érkeztek.

Sokan öltöztek fehérbe vagy viseltek fehér kendőt, mert ez a szín jelképezi az elnéptelenedés jelenségét.

Mintegy 90 spanyol civil szervezet rendezte közösen az eseményt, most először összefogva. A felvonulással a szervezők emlékeztetni akartak a nem teljesített ígéretekre, arra, hogy az intézmények teljes térségekről feledkeztek meg, és azonnali intézkedéseket követelnek az elnéptelenedés megfékezésére.

„Úgy tűnik, csak a nagyvárosok léteznek és a kicsikről elfeledkeznek” – mondta az egyik tüntető újságíróknak, míg egy másik felvonuló arra panaszkodott, hogy az érintett térségekben élők úgy látják: nincs jövőjük.

Fernando Arévalo Jiménez, a Soria Ya! (Soria Most!) nevű szervezet szóvivője szerint térségükben már kritikus a helyzet, a fiatalok számára nincsenek lehetőségek, kevés a beruházás az infrastruktúra fejlesztésébe, a szolgáltatások fejlesztésébe, és ez mind hozzájárul a népesség csökkenéséhez, az elvándorláshoz.

Pepe Polo, a Teruel Existe (Teruel Létezik) nevű mozgalom szóvivője a jelenséget olyan konkrét példákkal írta le, mint, hogy vannak helyek, ahova 15 naponta jut el egy banki pénzszállító autó, és csak akkor lehet pénzt felvenni, mert bankautomata sincs a környéken. Háziorvos hetente kétszer-háromszor jár arra, és akkor is csak néhány órára, mivel nagyjából húsz falu tartozik ellátási körzetébe.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) szerint Spanyolország területének 53 százaléka olyan falvakból áll, ahol az egy négyzetkilométerre jutó népesség kevesebb tizenkét főnél.

Az ország 46,5 milliós lakosságának mindössze 5 százaléka él ezeken a területeken, ahol ráadásul az átlagéletkor 50 év felett van.

Emellett vannak olyan területek, például az északi Soria, ahol a népsűrűség még alacsonyabb, mindössze 8,8 lakos jut egy négyzetkilométerre.

A jelenséget kutató szakemberek Spanyolországban arra is figyelmeztetnek, hogy az elvándorlás miatti népességcsökkenés már nem kizárólag a falvak gondja, hanem egyes kis és közepes méretű városokban is megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában