Járvány

2020.03.29. 11:13

Operatív Törzs: hétfőn megkezdik a munkát a kórházparancsnokok (videó)

Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős beteg 86 illetve 90 éves volt, az eddig meghaltak átlagéletkora 69 év. Az idősek 9-12 óra közötti vásárlási sávja létszükséglet, arra kérik őket, inkább rokonaik, ismerőseik segítségét kérjék. Hétfőn kezdik meg munkájukat a kórházparancsnokok, akik az intézmények készletgazdálkodását segítik majd, orvosszakmai döntéseket azonban nem hozhatnak. Az európai felkészülést az EU járványügyi szervének hibás helyzetértékelése is hátráltathatta. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatón számolt be a járványhelyzet legfrissebb híreiről a kijárási korlátozás második napján.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központ vezetője kezdte a sajtótájékoztatót. Az egyik legfontosabb, tegnap bejelentett döntésről elmondta:

kórházparancsnokok kezdik meg munkájukat hétfőtől. Orvosszakmai döntéseket azonban nem hozhatnak, feladatuk a készletgazdálkozás irányítása, a járványügyi előírások betartatása, illetve a kórházi dolgozók terheinek csökkentése lesz.

A mai napon 14.00 órakor Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos főparancsnok fogja átadni a megbízó leveleket, amelyeket Magyarország miniszterelnöke állított ki.

A Koronavírus Sajtóközpont közleményében hozzáteszi: a kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani. Az országos kórházfőparancsnok folyamatosan tájékoztatja a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletekkel kapcsolatos adatokról, így segítve az operatív törzs munkáját, hogy minden kórházra lebontva naprakész adatokra alapozva történjenek az egészségügyi beszerzések és intézkedések – áll a közleményben.

„Bízunk benne, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesíti tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatások és az információ áramlás segítését igénylő különböző tevékenységektől és idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani” – fejezte ki reményét az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az ezredes.

Az emberek többsége betartja a kijárási korlátozást

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta: volt néhány 65 év feletti, aki kevesellte a korosztálya számára rendelkezésre álló 9-12 óra közötti vásárlási időtartamot, de meg kell érteni, hogy ezt korlátozni kellett annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőződésüket – fogalmazott. Hozzátette: ugyancsak pozitív a tapasztalatuk, hogy az üzletek üzemeltetői és dolgozói is körültekintően jártak el, például nem engedték be 9 és 12 óra között a fiatalabb vásárlókat.

Arra a kérdésre, hogy az idősek szívesebben mennének korábban vásárolni, Lakatos Tibor azt mondta: az időtartam meghatározásakor gondolniuk kellett arra is, hogy vannak olyan 65 év alattiak, akik munka előtt tudnak bevásárolni.

Beszámolt arról is, hogy a rendőrök több esetben megkérdezték az állampolgárokat, hogy hasznosnak és eredményesnek tartják-e a bevezetett intézkedéseket és válaszok egyértelműen igazolták, hogy azokat hatékony eszköznek tartják az emberek.

Idős, krónikus beteg a két legújabb áldozat

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatokról számolt be. Elmondta, hogy már 408 igazolt fertőzött van Magyarországon.

A két, tegnap óta elhunyt személyről elmondta: idős, krónikus betegségben szenvedő 86, illetve 90 éves emberek voltak, akiket rossz egészségi állapotban ért utol a fertőzés.

A tisztifőorvos figyelmeztetett: várhatóan sok új megfertőződést fognak detektálni. A kontaktkutatás továbbra is zajlik, a laboratóriumi vizsgálatok száma is növekszik, a 7 labor éjjel-nappal működik. Hozzátette: akik az elkövetkezendő időben pozitívvá válnak, valószínűleg enyhe tüneteket fognak produkálni. A megbetegedettek 80 százaléka enyhe tünetekkel rendelkezik, de az idősebbeknél és krónikus betegeknél súlyosabban zajlik a betegség.

Bárki megfertőződhet, a fiatalok is

A koronavírus-fertőzés tüneteiről elmondta: ezek között van az influenzához hasonlóan a láz, a száraz köhögés, a fáradékonyság, csak ritkán lehet váladékképződéssel járó köhögés, de előfordulhat izom és ízületi fájdalom, ritkábban pedig bélrendszeri panaszok is.

Enyhe tünetek esetén nem szükséges intézménybe vonulnia a betegeknek, de kötelezően otthon kell maradnia, a családtagjaitól elkülönítve. El kell kerülni minden érintkezési lehetőséget, a másfél méteres távolság megtartásával.

A súlyos betegek részére kijelölt kórházak és intézmények állnak rendelkezésre, minden infektológiai osztály fogadja őket. Mindenhol rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások, az ágyak, a gyógyszerek, az orvosok, mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: az idősek számára a 9-12 órai vásárlási idősáv egy végszükséglet, ha máshogy nem tudják megoldani feladatot. Kérik azonban a családtagokat, hogy segítsenek, vagy az idősebbek forduljanak az önkormányzatokhoz.

A vírus nem kímél senkit, a fiatalokat is ugyanúgy megfertőzi, ezért kell kerülni a kontaktusokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, vannak olyan munkakörök, amelyek folyamatosan igénylik a védelmet, például a szemétszállítók, az ő védelmükről a munkáltatójuknak kell gondoskodnia.

Késve reagált az uniós szerv, a WHO időben figyelmeztetett

A Mediaworks Központi Szerkesztősége által feltett kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos megerősítette: az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kaptak a magyar hatóságok figyelmeztetést, hogy súlyos lefolyású lesz a járvány, és az is kiderült, hogy a járvány Európában különösen nagy veszéllyel fog járni. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ezzel szemben decemberben még nem értékelte a kontinensre veszélyesnek ezt a járványt, és még januárban sem kezelte kellő komolysággal a veszélyt (mint megírtuk, a szervezet hibás értékelése hátráltathatta a védekezést).

Az WHO figyelmeztetése alapján azonban Magyarországon már január 24-én elkezdték kidolgozni az első eljárásrendet.

Ellenőrzik a Magyarországra érkező egészségügyi felszerelés minőségét

Emelkedik a laboratóriumi vizsgálatok száma, ugyanakkor ebből többféle létezik, ezekről tudni kell, hogy mikor melyiket kell használni. A hazai laboratóriumok a vírus örökítőanyagának kimutatásán dolgoznak.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arra is kitért, hogy a Kínából érkező orvosi segédeszközök, maszkok minőségét alaposan átvizsgálják. Szavai szerint az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatban kockázatbecslést végeznek, s ennek függvényében döntenek a védőfelszerelés szintjéről. Hozzátette: a szennyvíz- és a hulladékkezelés dolgozói számára is el kell végezni a kockázatbecslést, ami a munkáltató feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában