Lengyelországban

2020.10.27. 10:50

Abortuszellenes tüntetők gyalázták meg II. János Pál pápa és Reagan szobrát

A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznań utcáin, miközben műemlékeket rongált meg.

II. János Pál pápa és Ronald Reagan szobrait is meggyalázták a szélsőbaloldali tüntetők Lengyelországban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség és az Origo.

A V4NA azt írta:

festékkel öntötték le, szalagokkal, transzparensekkel és vállfákkal aggatták tele Szent II. János Pál pápa szobrát abortuszpárti tüntetők a lengyelországi Poznańban vasárnap este.

Az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, amikor a volt pápa emlékműveit rongálva provokálták a katolikus egyházat és közösséget.

W mojej rodzinnej parafii na Kujawach obklejono pomnik św. Jana Pawła II. To samo zrobiono z kościołem.

Nie tylko w dużych miastach dzicz robi swoje. Dzicz – bo nie da się tego inaczej określić. pic.twitter.com/2ZijfHY2H8

— Katarzyna Stróżyk (@Katarzyna_str) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 25, 2020

Az ok: a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében. A szombati, varsói tüntetés után vasárnap Poznańban is demonstrációt szerveztek, a rendőrség adatai szerint mintegy hétezer, a szervezők szerint húszezer ember vett részt a megmozduláson.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják az esti szentmisét a poznańi székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban.

A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznań utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték.

A tüntetők ezután a kormánypárt, a PiS székháza elé vonultak, miközben az „én testem, az én dolgom”, „hagyják békén a méhemet”, „ez háború” és hasonló szlogeneket skandáltak. De vulgáris kormány- és PiS-ellenes kiáltások is elhangzottak.

Wulgaryzmy, profanacja kościołów i pomników to nie jest droga do rozmowy. pic.twitter.com/FkGbNI25TU

— Jadwiga Emilewicz 💯🇵🇱 (@JEmilewicz) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 25, 2020

„A trágárság, a templomok és műemlékek rongálása nem a párbeszéd útja” – fogalmazott Jadwiga Emilewicz volt miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán a szobor meggyalázásával kapcsolatban. Az elmúlt napokban több II. János Pál emlékművet is megrongáltak Lengyelország-szerte. Szombat éjjel egy kisváros parkjában vörös festékkel fújták le a volt pápát ábrázoló szobor kezeit.

A Remix hírportál információira hivatkozva az Origo hozzátette, hogy Ronald Reagan egykori amerikai elnök varsói szobrát is meggyalázták szélsőségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában