Ország-világ

2020.07.11. 17:50

Egyre több a fertőzött, aggasztó a helyzet a szomszédos országokban

A Magyarországgal szomszédos országok mindegyikében megnőtt az utóbbi hetekben az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – van ahol mérsékelten, máshol pedig drasztikusan.

A politikusok egyelőre nem beszélnek a járvány második hullámáról, de egyértelművé vált, hogy a járványügyi korlátozások eltörlése, illetve a határok megnyitása hozzájárult a helyzet romlásához. A Magyar Nemzet koronavírus-összeállítása a hét szomszédos országról.

Ausztria: Még nem hárult el a veszély

Ausztriában mérsékelten emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napokban, pénteken 94 új beteget regisztráltak. Ez messze elmarad az április eleji, napi több száz új megbetegedéstől, de több, mint a június közepére húsz és ötven közé csökkent napi számadattól.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a veszélyt még nem sikerült elhárítani – mondta szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár. Közölte, 170 olyan esetről van tudomásuk, amikor külföldről, főként valamelyik nyugat-balkáni országból visszatérők hozták be a fertőzést Ausztriába, ezért szigorított határellenőrzést vezettek be a szlovén és magyar határnál.

Szlovákia: Visszahozhatják a korlátozásokat

Szlovákiában is emelkedésnek indult a napi új fertőzések száma. Míg május végére, június elejére egy számjegyűre csökkent ez az adat, csütörtökön 53 új betegek regisztráltak. Igaz, pénteken már csak 19-et. Szlovákia péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállította az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek. Pozsony szerint a fertőzöttek zöme többnyire külföldiekkel érintkezve kapta el a vírust.

Túl sok az esetek száma ahhoz, hogy a továbbiakban is csak az emberek felelősségtudatára számítsunk – mondta a napokban Igor Matovič miniszterelnök, nem zárva ki annak lehetőségét, hogy újra járványügyi korlátozásokat vezetnek be.

Ukrajna: Turisták özönlöttek a tengerpartra

Ukrajnában töretlenül magas az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma, s bár a június végi több mint ezret már nem éri el, az utóbbi napokban is 800 felett volt az új esetek száma. Mindez láthatólag nem zavarja a helyieket: a Euronews beszámolója szerint több tízezer belföldi turista özönlötte el a fekete-tengeri üdülőhelyeket, a tengerparton készült képek tanúsága szerint egyáltalán nem tartják be a távolságtartási szabályokat.

Mindenkinek óvatosnak kell lennie. Az esetek száma a hanyagság miatt növekszik leginkább – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij államfő.

Románia: Büntetne a kormány

Romániában június eleje óta folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek napi száma: míg egy hónappal ezelőtt volt olyan nap, amikor 119 esetet rögzítettek, az utóbbi napokban 600 körüli volt az átlag. A járvány azután kezdett ismét erőre kapni, hogy – a rendkívüli állapot feloldása nyomán – lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat. Ludovic Orban kormányfő arra figyelmeztette a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyeken működő kerthelyiségek üzemeltetőit, hogy bevonják engedélyüket, ha nem gondoskodnak a távolságtartási szabályok betartásáról. Klaus Johannis államfő nem tartja kizártnak a rendkívüli állapot újbóli bevezetését.

Szerbia: Tiltakozások a járvány árnyékában

Szerbiában napok óta tartanak a tüntetések és a zavargások amiatt, hogy Alekszandar Vucsics államfő a múlt héten azt mondta: feltételezhetően ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be. Szerbiában valóban drasztikusan megemelkedett az újonnan igazolt fertőzöttek száma: a június elején mért legalacsonyabb számhoz, 18-hoz képest pénteken 386 új esetet rögzítettek az egészségügyi hatóságok. A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a rendes kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is. A kormány szerint éppen a választási vereség miatt küldte híveit az ellenzék az utcára. Nebojša Stefanović belügyminiszter erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte a tiltakozásokat.

Horvátország: Szigoríthatják a határellenőrzést

Miután június elején nullára csökkent az új betegek száma Horvátországban, nem csoda, hogy a kormány komolyan veszi az elmúlt napok adatait: pénteken 116 új esetre derült fény. Vili Beroš egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak a gyülekezések felülvizsgálatára, szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Szlovénia: Egyszer már véget ért a járvány

Noha Szlovénia egyszer már deklarálta, hogy ott véget ért a járvány, az utóbbi napokban ismét két számjegyű az újonnan igazolt betegek napi esetszáma: pénteken 17, csütörtökön 13 fertőzöttet regisztráltak.

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését – közölte Jelko Kacin kormányszóvivő szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában