Járvány

2021.03.30. 10:21

Akár 400 millió oltást is szállíthat az Afrikai Unió országainak a Johnson & Johnson

A leszállítandó J&J készletek segíthetnek, hogy az afrikai kontinens elérhesse azon célját, hogy legalább 750 millió embert, vagyis az összlakosság 60 százalékát beoltsák a koronavírus ellen.

A Johnson & Johnson (J&J) megállapodás kötött az Afrikai Unióval (AU) akár 400 millió adag Covid-19 elleni oltás szállítására 2021 harmadik negyedévétől – közölte az amerikai székhelyű multinacionális gyógyszeripari és egészségügyi vállalat, miközben az afrikai földrész az oltások beadásával és a fertőzés lassításával küszködik.

A J&J gyógyszeripari egysége, a Janssen Pharmaceutica NV megállapodást kötött az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) 220 millió darab, egyadagos oltás leszállításáról. Az AVAT további 180 millió adag vakcinát rendelhet 2022-ben.

Az egyezség több hónapos tárgyalássorozatot követően jött létre az AU-val, amely januárban már bejelentett egy átmeneti megállapodást 270 millió adag oltás megvásárlására három gyógyszeripari vállalattal: a J&J-vel, az AstraZenecával és a Pfizer/BioNTech-kel. Az utóbbi két céggel folytatott megbeszélések helyzete jelenleg nem ismert.

Az AVAT hétfőn bejelentette, hogy az AU 55 tagországa közül sokan határozottan a J&J oltását részesítik előnyben. Az Alap közleménye szerint a szállítmány túlnyomó részét az Aspen Pharma nevű vállalat fogja legyártani Dél-Afrikában.

A leszállítandó J&J készletek segíthetnek, hogy az afrikai kontinens elérhesse azon célját, hogy legalább 750 millió embert, vagyis az összlakosság 60 százalékát beoltsák a koronavírus ellen, miközben a földrész országai igyekeznek feltartóztatni a vírus terjedését, amely már közel 121 ezer embert megölt és 4 millió 180 ezret megfertőzött a térségben.

Mindeközben Afrikában egy sokkal fertőzőbb vírusmutánssal is küzdenek, amelyet Dél-Afrikában azonosítottak, ráadásul egyre nagyobb aggodalomra ad okot az AstraZeneca-oltások szállítása körüli késedelem, amelyet a COVAX program keretében szállítottak volna, amely a szegényebb országok ellátását célozza.

Dél-Afrika ugyanis februárban felfüggesztette az AstraZeneca-oltások használatát, miután az adatok azt mutatták, hogy csak minimális védelmet nyújt az enyhe és közepes fertőzésekkel szemben, amelyet az országban domináns mutáns okoz.

A J&J és az AU által megkötött, hétfőn bejelentett megállapodásban rögzített vakcinaár nem nyilvános, ugyanakkor a Reuters munkatársa által még januárban látott, az AU oltási tervét tartalmazó dokumentum-tervezetben a vakcina adagonkénti ára 10 dollárral szerepelt.

Az átoltottságot tekintve az afrikai földrész alaposan le van maradva az olyan fejlett, gazdag államok mögött, mint Izrael, az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. A britek majdnem fele megkapta már az első adag oltását, miközben a dél-afrikai lakosság csupán 0,4 százaléka kapott egy adag vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában