Természeti katasztrófa

2019.04.22. 14:37

Áldozatokat követelt egy földrengés a Fülöp-szigeteken

A 6,3-es erősségű földmozgásban több épület összedőlt. Poracban és Lubaóban összesen öten lelték halálukat a romok alatt.

Többen életüket vesztették egy földrengésben a Fülöp-szigeteken hétfőn – mondták el helyi tisztségviselők. A földrengés áramszünetet okozott, ami nehezíti a mentést – tájékoztatott Lilia Pineda tartomány kormányzó.

A Fülöp-szigeteki földtani intézet szerint a rengés középpontja a Zambales tartománybeli Castillejosban volt 40 kilométeres mélységben. Szökőárriadót nem rendeltek el, de a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel az esetleges utórengésekre. A földrengést a fővárosban, Manilában is érezték, ott is nagy riadalmat keltett.

A Fülöp-szigetek a 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, földtani törésvonalak találkozásánál. A világ földrengéseinek 90 százaléka itt pattan ki, és a vulkáni tevékenység is számottevő.

A legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés 1976-ban következett be a Fülöp-szigeteken. Egyes becslések szerint mintegy nyolcezren vesztették életüket a katasztrófában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában