Ország-világ

2021.03.11. 15:02

A cseh elnök felelőst keres az orosz oltóanyag elutasítása miatt

Milos Zeman cseh államfő Jan Blatny egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójának távozását követeli a koronavírus elleni orosz oltóanyag elutasításáért.

Szolnok, 2021. március 9. Az újonnan érkezett Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák egyike a Hetényi Géza Kórház - Rendelõintézetben 2021. március 9-én. MTI/Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Jan Blatny és Irena Storová azzal, hogy elutasítják a Szputnyik V vakcina felhasználását „személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért”, jelentette ki Milos Zeman cseh államfő a Parlamentní Listy internetes hírportálon szerdán megjelent beszélgetésben – írja a V4NA .

Zeman azt szorgalmazza, hogy a koronavírus elleni csehországi oltási kampányban az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagokat is használják. Az egészségügyi miniszter viszont azt az álláspontot képviseli, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha azokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta. Ezt az álláspontot fogalmazta meg egy hete közösen a cseh államfő, a kormányfő és a képviselőház elnöke is prágai találkozójukon.

Az államfő azonban most azt követeli, hogy az orosz és a kínai vakcinákat az SÚKL haladéktalanul hagyja jóvá, még az illetékes európai intézmények előtt.

Az államfő március 22-én találkozik Andrej Babis kormányfővel, akinek javasolni fogja az egészségügyi miniszter menesztését. Az SÚKL elnökének kiválasztása az egészségügyi miniszter jogkörébe tartozik. Zeman szerint Blatny miniszteri kinevezése hiba volt, Blatny nem kompetens személyiség, nem járványügyi szakember, és menedzseri tapasztalatai sincsenek. Az államfő leszögezte: amennyiben Babis nem teljesíti kérését, az hatással lesz eddigi baráti kapcsolataikra.

Zeman szerint a világban nagy az orosz vakcina iránti érdeklődés.

– Számomra ebből az következik,

hogyha ezekkel a vakcinákkal, akár az orosszal, akár a kínaival mi nem oltunk, akkor az általam megnevezett két személy felelős további lakosaink felesleges haláláért

– jelentette ki a köztársasági elnök.

Közölte: Csehország ajánlatot kapott, hogy Németországgal és Oroszországgal együtt részt vegyen a Szputnyik gyártásában egy általa meg nem nevezett német tartományban. Zeman bejelentette, hogy követelni fogja Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter menesztését is. Az okokat azonban nem konkretizálta.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában